Vilken ekonomisk ersättning kan du få om du vill avboka en resa?

6 April, 2020

Smslån » Nyheter » Vilken ekonomisk ersättning kan du få om du vill avboka en resa?

Coronaviruset har slagit till ordentligt, vilket innebär en stor oro för många som har bokat en resa utomlands. Till följd har förfrågningarna om att av- eller omboka resorna skjutit i höjden. Så vilka regler är det som gäller och vilken ekonomisk ersättning kan du få?

 Vilken ersättning du kan få om du måste avboka din resa eller skulle bli fast på ditt resmål, beror helt på vilka försäkringar du har. Många har en hemförsäkring där det brukar ingå ett reseskydd. Har du betalat med bankkort får du automatiskt ett avbeställningsskydd och rätt till ersättning vid förseningar. Om du har köpt en paketresa går paketreselagen in och täcker vissa delar av resan.

Om du måste avboka din resa

Vid de fall som Utrikesdepartementet har avrått att resa till vissa länder kan du avboka resan kostnadsfritt ifall du har köpt en paketresa. Detta gäller även om du får ett läkarintyg som säger att du inte kan resa. Har du enbart köpt flygbiljetter så är det flygbolagets egna villkor som gäller. Trots att coronaviruset gör det oroligt att resa till utlandet finns det inget skydd mot att avboka resor på grund av detta i varken hemförsäkring, reseförsäkring eller bankkortsförsäkring.

Kan du få ersättning om du blir fast på ditt resmål?

Om du blir fast på ditt resmål för att du har blivit sjuk eller har satts i karantän kan det vara svårt att kräva någon ersättning. Varken paketreselagen eller en reseförsäkring täcker vanligen det kostnader, till exempel förlorad inkomst, som kommer i samband med detta. Dock kan du ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Befinner du dig i ett smittodrabbat område som UD avråder resor till kan du få en ersättning på upp till 10 000 kronor för att ta dig hem till Sverige eller till en säker plats. Detta är en del av katastrofskyddet.

Ett lån kan rädda dig vid dyra omkostnader

Det kan bli en dyr historia om du råkar ut för en sjukdom eller blir fast i karantän, framförallt på grund av förlorad arbetsinkomst. Skulle detta hända kan du behöva lite hjälp för att täcka de viktigaste kostnaderna och då kan ett lån från SMS Pengar vara räddningen. Tänk bara på att lånet ska betalas tillbaka så att du inte överlånar.

© Smspengar 2007 - 2021 Alla rättigheter reserverade