Vilken ekonomisk ersättning kan du få om du vill avboka en resa?

6 April, 2020

Smslån » Nyheter » Vilken ekonomisk ersättning kan du få om du vill avboka en resa?

Coronaviruset har slagit till ordentligt, vilket innebär en stor oro för många som har bokat en resa utomlands. Till följd har förfrågningarna om att av- eller omboka resorna skjutit i höjden. Så vilka regler är det som gäller och vilken ekonomisk ersättning kan du få?

 Vilken ersättning du kan få om du måste avboka din resa eller skulle bli fast på ditt resmål, beror helt på vilka försäkringar du har. Många har en hemförsäkring där det brukar ingå ett reseskydd. Har du betalat med bankkort får du automatiskt ett avbeställningsskydd och rätt till ersättning vid förseningar. Om du har köpt en paketresa går paketreselagen in och täcker vissa delar av resan.

Om du måste avboka din resa

Vid de fall som Utrikesdepartementet har avrått att resa till vissa länder kan du avboka resan kostnadsfritt ifall du har köpt en paketresa. Detta gäller även om du får ett läkarintyg som säger att du inte kan resa. Har du enbart köpt flygbiljetter så är det flygbolagets egna villkor som gäller. Trots att coronaviruset gör det oroligt att resa till utlandet finns det inget skydd mot att avboka resor på grund av detta i varken hemförsäkring, reseförsäkring eller bankkortsförsäkring.

Kan du få ersättning om du blir fast på ditt resmål?

Om du blir fast på ditt resmål för att du har blivit sjuk eller har satts i karantän kan det vara svårt att kräva någon ersättning. Varken paketreselagen eller en reseförsäkring täcker vanligen det kostnader, till exempel förlorad inkomst, som kommer i samband med detta. Dock kan du ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Befinner du dig i ett smittodrabbat område som UD avråder resor till kan du få en ersättning på upp till 10 000 kronor för att ta dig hem till Sverige eller till en säker plats. Detta är en del av katastrofskyddet.

Ett lån kan rädda dig vid dyra omkostnader

Det kan bli en dyr historia om du råkar ut för en sjukdom eller blir fast i karantän, framförallt på grund av förlorad arbetsinkomst. Skulle detta hända kan du behöva lite hjälp för att täcka de viktigaste kostnaderna och då kan ett lån från SMS Pengar vara räddningen. Tänk bara på att lånet ska betalas tillbaka så att du inte överlånar.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juli

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade