Vad innebär brexit för din ekonomi?

26 February, 2020

Smslån » Nyheter » Vad innebär brexit för din ekonomi?

Den 31 januari i år gick Storbritannien ur EU för gott efter mycket om och men. Vad innebär då detta för oss svenskar ekonomiskt?

Många experter har spekulerat i vad som ska hända när brexit träder i kraft. Enligt utträdesavtalet gick Storbritannien ur EU vid midnatt natten mellan den 31 januari och 1 februari. Hela år 2020 kommer dock mycket att vara sig likt.

Övergångsperiod 2020

2020 kommer att vara ett övergångsår för att viktiga avtal ska kunna skrivas, så än är det fortfarande oklart vilken påverkan det kommer ha i längden. Under övergångsperioden kommer dock det mesta att vara som vanligt och Storbritannien kommer att gå under EU-domstolen. Hur relationen mellan EU och Storbritannien kommer att se ut efter 2020 vet man inte. Då det är relativt kort tid att förhandla på kommer det fokuseras på att komma överens om grundläggande frihandelsavtal, avtal på säkerhetsområdet samt regler, styrning och tvistlösning.

Vad innebär det för företag?

Då ett handelsavtal håller på att skapas mellan EU och Storbritannien vet man inte än hur handeln kommer att påverkas. Det man vet är att om det inte finns ett handelsavtal kommer frakten och tullen för olika varor att bli dyr. Därför är det viktigt att få fram ett avtal så snabbt som möjligt. Detta kan påverka många företag och innebära att handeln mellan EU och Storbritannien minskar drastiskt.

Vad innebär det för privatpersoner?

Även som privatperson är det oklart hur ekonomin kommer att bli påverkad när man reser till Storbritannien. Då det inte längre kommer vara ett EU-land gäller inte fri surf som i resten av  EU. Dock verkar det inte som att de brittiska operatörerna kommer att lägga till en avgift för surf inom det närmsta året. För svenska pensionärer som bor i Storbritannien kommer inte pensionen baserad på inkomst att påverkas, dock finns det risk att garantipensionen påverkas. Hur det blir vet man inte än förrän ett avtal har skrivits.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Maj

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade