Den 31 januari i år gick Storbritannien ur EU för gott efter mycket om och men. Vad innebär då detta för oss svenskar ekonomiskt?
Många experter har spekulerat i vad som ska hända när brexit träder i kraft. Enligt utträdesavtalet gick Storbritannien ur EU vid midnatt natten mellan den 31 januari och 1 februari. Hela år 2020 kommer dock mycket att vara sig likt.
Övergångsperiod 2020
2020 kommer att vara ett övergångsår för att viktiga avtal ska kunna skrivas, så än är det fortfarande oklart vilken påverkan det kommer ha i längden. Under övergångsperioden kommer dock det mesta att vara som vanligt och Storbritannien kommer att gå under EU-domstolen. Hur relationen mellan EU och Storbritannien kommer att se ut efter 2020 vet man inte. Då det är relativt kort tid att förhandla på kommer det fokuseras på att komma överens om grundläggande frihandelsavtal, avtal på säkerhetsområdet samt regler, styrning och tvistlösning.
Vad innebär det för företag?
Då ett handelsavtal håller på att skapas mellan EU och Storbritannien vet man inte än hur handeln kommer att påverkas. Det man vet är att om det inte finns ett handelsavtal kommer frakten och tullen för olika varor att bli dyr. Därför är det viktigt att få fram ett avtal så snabbt som möjligt. Detta kan påverka många företag och innebära att handeln mellan EU och Storbritannien minskar drastiskt.
Vad innebär det för privatpersoner?
Även som privatperson är det oklart hur ekonomin kommer att bli påverkad när man reser till Storbritannien. Då det inte längre kommer vara ett EU-land gäller inte fri surf som i resten av EU. Dock verkar det inte som att de brittiska operatörerna kommer att lägga till en avgift för surf inom det närmsta året. För svenska pensionärer som bor i Storbritannien kommer inte pensionen baserad på inkomst att påverkas, dock finns det risk att garantipensionen påverkas. Hur det blir vet man inte än förrän ett avtal har skrivits.