Undvik höga mobilkostnader utomlands | Smspengar

Undvik höga mobilkostnader utomlands

3 July, 2012

Smslån » Nyheter » Undvik höga mobilkostnader utomlands
Att under sin utlandssemester fortsätta med att surfa på mobilnätet, kolla platsbeskrivningar med gps-tjänster eller ringa samtal är lätt gjort. Många är idag vana vid att kunna lägga upp bilder på Facebook eller uppdatera sin status i andra sociala medier, precis när man känner för det. Något som i många fall blir betydligt dyrare under utlandssemestern. Det går att undvika att räkningen blir till en chock när den dyker upp i brevlådan efter semestern.

Fasta kostnader ofta endast i Sverige

De villkor man har för användandet och kostnader för abonnemang, gäller i de allra flesta fall bara inom Sverige, vilket gör att de kostnader som vanligen är fasta kan ökas rejält så fort som man inte längre befinner sig på svensk mark. De ökade kostnaderna för att surfa gäller även om man gör det på en egen dator eller på en surfplatta.

Funktioner som riskerar att kosta

En del funktioner på mobilen eller annan utrustning uppdateras automatiskt via internetuppkoppling och datatrafik. Detta kan ofta ske utan att man tänker på det, men är något som kommer att påverka kostnaden när man kommer hem och det är dags att betala. Ett alternativ är att stänga av dessa funktioner. Men man kan också försäkra sig om att detta inte kommer att ske, genom att stänga av funktionen för ”roaming” på sin utrustning. Detta gör att mobilen eller ens surfplatta inte kommer att kunna koppla upp sig till en utländsk operatör med de funktioner och appar som annars skulle göra det.

Undersök vad som gäller för dig

Vill man kunna surfa utomlands, precis på samma sätt som hemma, är ett bra sätt att minska kostnaderna att innan man ger sig iväg kolla upp med sin nuvarande operatör vad detta skulle komma att kosta utomlands. Många operatörer har separata abonnemang och möjligheter idag till att även surfa utomlands. Kanske kan man teckna ett sådant tillfälligt under den period då man kommer att befinna sig utanför Sverige.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade