Så kommer du igång med att investera i aktier

25 November, 2023

Smslån » Nyheter » Så kommer du igång med att investera i aktier

Hur handlar man med aktier? Att investera i aktier kan verka skrämmande för nybörjare men det behöver inte vara det. Att börja handla med aktier är faktiskt rätt enkelt när du väl kommer igång. Oavsett om du vill spara i aktier för framtiden, bygga upp en portfölj eller helt enkelt tjäna lite extra pengar är aktiemarknaden ett utmärkt ställe att börja på. 

Att investera i aktier är bara en del av möjligheterna att bygga upp en extra buffert. Det finns många andra investeringsalternativ som du kan överväga, inklusive obligationer, fastigheter och råvaror. Ett tips för dig som är nybörjare är att lära dig mer om investeringar och hitta den strategi som passar dig bäst.

Aktier för nybörjare – Lär dig aktiemarknaden

Innan du börjar investera i aktier är det viktigt att lära dig mer om aktiemarknaden eftersom den kan verka krånglig till en början. Som novis bör du ha en grundläggande förståelse för hur marknaden fungerar och vad som påverkar aktiepriserna. Du kan också vilja undersöka specifika företag eller branscher som du är intresserad av att investera i. Det finns många resurser tillgängliga online, inklusive aktiemäklare, bloggar och nyhetssajter som kan hjälpa dig med fler tips såsom att läsa våra investeringsråd här på Smspengar.

Öppna ett konto hos en aktiemäklare

Nästa steg är att öppna ett konto hos en aktiemäklare. Detta är en mäklare som hjälper dig att köpa och sälja aktier. Det finns många aktiemäklare att välja mellan så det är viktigt att hitta en som passar dina behov och budget. Se till att du förstår de avgifter och provisioner som din mäklare tar ut.

Sätt din investeringsstrategi

Innan du börjar köpa och sälja aktier är det viktigt att bestämma din investeringsstrategi. Du kan till exempel välja att investera i en enskild aktie eller sprida dina pengar över flera olika aktier för att minska risken. Du kan också välja att investera i indexfonder eller andra investeringsfonder för att diversifiera din portfölj ytterligare. Det är viktigt att hitta en strategi som passar din risktolerans och dina investeringsmål.

Köpa och sälja aktier

Nu när du har gjort din research, öppnat ett konto och bestämt din investeringsstrategi är det dags att börja handla med aktier. Se till att du förstår hur din mäklare fungerar och agerar och att du följer din investeringsstrategi noggrant. Det är också viktigt att övervaka dina investeringar regelbundet och att justera din strategi när det behövs.

Sälj dock inte för tidigt

Ett vanligt nybörjarmisstag är att sälja aktier för tidigt när de börjar visa en liten vinst. Det är viktigt att ha tålamod och inte bli för ivrig när aktierna stiger. Du bör ha en långsiktig investeringsstrategi och vara beredd att hålla på dina aktier under en längre tid. På så sätt kan du dra nytta av eventuella uppgångar på marknaden och maximera din avkastning.

Lär dig att tolka aktiegrafer

För att kunna fatta smarta investeringsbeslut är det viktigt att kunna tolka aktiegrafer. Detta hjälper dig att förstå trenderna på marknaden och att identifiera potentiella köp- eller säljsignaler. Det finns många resurser tillgängliga online som kan hjälpa dig att förbättra dina tekniska analysfärdigheter.

Var försiktig med hävstångseffekt

Att handla med hävstångseffekt kan vara lockande för nybörjare men det kan också vara mycket riskabelt. Det innebär i grova ordalag att du lånar pengar från din mäklare för att investera större belopp än vad du har tillgängligt. Om marknaden går emot dig kan det resultera i stora förluster. Var försiktig med hävstångseffekt och använd den endast om du verkligen förstår riskerna.

Ha realistiska förväntningar och var beredd på att göra misstag

Att investera i aktier är inte en snabb lösning för att bli rik. Det kräver tid och tålamod för att bygga upp en portfölj och följa avkastningen på dina investeringar. Ha realistiska förväntningar och tänk på aktiemarknaden som en långsiktig investering.

Även de mest erfarna investerarna gör misstag på marknaden. Det är viktigt att vara beredd på att göra misstag och att lära sig av dem. Att handla med aktier är en kontinuerlig inlärningsprocess och du kommer att bli bättre med tiden.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juli

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade