För- och nackdelar med aktier | Smspengar

För- och nackdelar med aktier

10 April, 2013

Smslån » Nyheter » För- och nackdelar med aktier

Till höger och vänster pratas det om aktier. Man funderar över vilka aktier som är bäst att köpa, och vilka som borde säljas. Man pratar om aktieutdelning och aktiemarknaden,  om fonder, och om börsen. Ja begreppen är många, och för en som aldrig har tagit del av aktiemarknaden – kan det var knepigt att hänga med i svängarna. Det är dock inte så krångligt som många tror.

Här kommer en något förenklad förklaring om vad aktie är, och innebär:

  • Till att börja med, vad är en aktie? Jo. En aktie är en andel av ett aktiebolag, vilket motsvarar en kapitalinsats från ägaren, som bildar bolagets aktiekapital. En aktie är i grunden alltså en rätt till bolagets tillgångar och resultatet, efter att bolagets fodringsägare fått sitt.
  • Vilket värde en aktie har är beroende på hur lönsamt bolaget är, där kan ett aktiekapital betraktas som ett riskkapital.
  • En aktieägare har ett begränsat ansvar för verksamheten i bolaget, och kan aldrig förlora mer än vad de satsat.

För att förmedlingen av riskkapital mellan företag och investerare ska ske effektivt är det ofta till ens fördel att vända sig till en organiserad marknadsplats för aktier. Om aktiebolaget är noterat på en aktiebörs, är det enkelt för köpare och säljare att handla med varandra. Vad gäller svenska aktier sker den största delen av handeln på Nasdaq OMX Nordic Stockholm, vilket i folkmun kallas: Stockholmsbörsen.

För att ta sig in på marknaden, och börja köpa aktier är Stockholmsbörsen ett bra ställe att starta på.  Det är då också lätt att följa utvecklingen på Stockholmsbörsen från dag till dag, då media rapporerar ut informationen. Självklart kan en inte lära sig allt om hur aktiemarknaden fungerar på några timmar, och det går inte heller att samla all nödvändig fakta i en text. Men, det är en spännande marknad, och för den intresserade finns det mycket att lära.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade