Så här fungerar CSN

8 August, 2021

Smslån » Nyheter » Så här fungerar CSN

Nu till hösten är det många som ska börja studera vilket innebär att det är dags att ansöka om studiebidrag och studielån hos CSN. Här går vi igenom det du behöver veta om studiemedel inför höstens studier!

Hur mycket pengar får du?

Hur mycket pengar du har rätt till beror bland annat på din studietakt och hur många veckor du studerar samt vilken inkomst du har. För år 2021 ser studiemedlet ut på följande vis:

 • Studiebidrag – 828 kr för 1 vecka, 3 312 för 4 veckor
 • Studielån – 1 904 för 1 vecka, 7 616 för 4 veckor

Du kan ha rätt till mer bidrag och lån om du exempelvis har barn eller har arbetat tidigare. 

Så här ansöker du om studiemedel

Du kan ansöka om studiemedel direkt på CSNs hemsida med e-legitimation, du kan även skicka in en blankett med posten. Tänk på att ansöka i god tid, gärna direkt när du blivit antagen till din utbildning. Du kan endast få studiemedel retroaktivt för fyra veckor bakåt i tiden. Du kan dock ansöka om studiemedel när du vill. 

 

Tips vid ansökning:

 

 • Förbered dig med uppgifter – innan du ansöker bör du ta reda på din studietid, hur många poäng du ska läsa och vilken typ av skola du ska studera på. 
 • Ansök för en längre tid – Vi varje ny ansökning kontrollerar CSN dina studieresultat vilket innebär att du kan behöva vänta på att din ansökan ska bli beviljad. 
 • Studielån? – Bestäm dig för om du bara ska söka studiebidrag eller även studielån och hur många veckor du vill ha lån för. 

Betala tillbaka ditt lån

När dina studier är över och det är dags att betala tillbaka ditt lån får du en personlig avbetalningsplan. År 2021 ligger räntan på lånet på 0,05 procent. Du börjar alltid betala tillbaka efter ett årsskifte.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


 • Som ett kreditkort i din mobil
 • Besked direkt helt utan UC
 • Direktutbetalningar 24/7
 • Direktutbetalningar 24/7 *
 • Låna 1 000 - 30 000 kr
 • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e December

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2022-02-21):
En kontokredit utnyttjad om 15 000 kr till 39.8 % rörlig ränta som återbetalas på 12 avbetalningar på 1 787 kr i snitt, 280 kr i uppläggningsavgift, 45 kr i månads/aviavgift och 95 kr i uttagsavgift ger en effektiv ränta på totalt 58,91 %. Totalt att återbetala 21 430 kr

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2023 Alla rättigheter reserverade