Har du funderingar på att fortsätta studierna efter gymnasiet eller studerar du redan på högskola eller universitet? Här hittar du information om vad du kan behöva veta när det kommer till studiebidrag och studielån.
För att få studiemedel måste du först ansöka till en kurs eller ett program via högskola eller universitet. Efter att du har kommit in på utbildningen och har registrerat dig på den kan du ansöka om studiebidrag eller studielånet via CSN. När beslutet om studiemedel har kommit ska du kontrollera att uppgifterna stämmer. Anmäl därefter ditt kontonummer till kontoregistret hos Swedbank, som sköter CSNs utbetalningar, och lämna sedan en studieförsäkran till CSN för att intyga att du studerar. Efter att du lämnat studieförsäkran och din skola har rapporterat till CSN att du studerar hos dem kommer du att börja få studiemedel.
Belopp för Studiemedel
Beloppet för studiebidraget och studielånet varierar beroende på din studietakt (50 %, 75 % eller 100 %), hur många veckor du studerar samt hur mycket du tjänar beroende på om du jobbar vid sidan av studierna. Därtill kan du ha rätt till mer i bidrag och lån, som utifall du har barn eller har jobbat tidigare. Vanligtvis sker första utbetalningen tidigast i samband med att du påbörjat studierna, medan de kommande utbetalningarna oftast sker den 25:e varje månad i samband med löning. Du får studiemedel i förskott och det är för 4 veckor i taget, men summan kan variera beroende på antalet räknade veckor. Detta kan ske främst i början och i slutet av en termin.
Om du inte skulle få studiemedel kan det bero på att:
- du är över 61 år
- du inte har klarat tidigare studier utan måste ha godkänt på dessa först
- du har andra ersättningar
- du är inte registrerad på programmet/kursen
Studiebidraget behöver inte betalas tillbaka om du avbryter dina studier. Däremot behöver studielånet betalas tillbaka, men det har en förhållandevis låg ränta i jämförelse med andra lån.