Hur skapar man en budget?

Rörig ekonomi? Gör en budget!

26 November, 2010

Smslån » Nyheter » Rörig ekonomi? Gör en budget!

Förstår du inte var pengarna tar vägen? Har du alltid slut på kontot i slutet av månaden? En budget är ett effektivt verktyg för att förbättra din ekonomi och kontrollera dina utgifter.

Poängen med att skapa en budget är att du ser vart dina pengar tar vägen och efter detta enkelt kunna planera din ekonomi och göra förändringar. Sugen på att byta till en större bostad eller ny bil? Med en budget kan du planera dina framtida ekonomi och sätta upp mål.

Det första du bör göra när du skapar din budget är att skriva upp alla utgifter och inkomster du har under en månad. En viktig sak att tänka på här är alla utgifter som kommer kvartalsvis eller varannan månad som t.ex. amorteringar, elräkningar osv. För att det ska bli rätt tar du den totala utgiften för året och delar den med tolv. När detta är avklarat kan du kolla hur du ligger till.

Var springer kostnaderna iväg? Var behövs det lite mer? Är du osäker på om du spenderar för mycket på mat eller kläder kan du använda dig av konsumentverkets information om skäliga utgifter för ett hushåll.

När du gör din budget är det viktigt att tänka på att skriva upp alla nödvändiga kostnader först som tex mat, hyra och kläder. Pengarna som blir kvar kan läggas på nöjen, sparande, prylar osv.

Exempel på en enkel budget för ett hushåll med en person:

Inkomster
Lön efter skatt +12 530 kr
Extraknäck +500 kr
Utgifter
Hyra -4 250 kr
Internet och mobilabonnemang -580 kr
Mat -1 700 kr
Kläder -800 kr
Hygien -600 kr
Oförutsedda utgifter -1 000 kr
Sparande -2 000 kr
Pengar kvar 2 600 kr

De pengarna som blir kvar kan du t.ex lägga på att käka mer mat, äta ute eller göra något kul. Eller varför inte spara lite mer?

När du har kommit igång med din budget är det viktigt att du följer upp dina resultat varje månad. Var det några kostnader som var orimligt höga eller låga? Spenderade du betydligt mycket mer på nöjen än vad du trott och på vad? Justera din budget och försök bättra dig varje månad så är du på god väg mot en bra ekonomi!

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade