När något går upp bör man dock veta med sig att det inte går upp för evigt, förr eller senare gång svänger kurvan och börjar peka nedåt. När det gäller konjunkturer brukar det gå fortare än vad man tror, dessvärre. Vilka risker skulle kunna utlösa nästa stora kris för vår globala ekonomi egentligen?
Det har under en tid skett en global konjunkturuppgång, en uppgång som med andra ord gynnat både oss i Sverige och resterande delar av världen. Centralbankernas centralbank, Bank for International Settlements (BIS), är lite av en visselblåsare och varnar för vändande kurvor i sin nya årsrapport.
Riskerna i den globala ekonomin
Det är så att tillväxten taktat på lite fortare och livligare än vanligt ett tag, något som tros vara tillbaka i långsiktig normaltakt efter förra årets rekordsiffror. Dock menar storbanken, att det finns en del orosmoln på den hittills soliga himlen och att vi kanske står inför nästa stora, ekonomiska kris. Vilka är riskerna som anses finnas farligt nära? Dessa enligt BIS:
- Stigande inflation
- Ett brant fall på finansmarknaderna
- Fallande konsumtion
- Färre investeringar samt protektionism
Banken menar vidare att dessa risker är sammanlänkande och tillsammans hotar hållbarheten på marknaden på medellång sikt. De säger också att världens stora centralbanker måste normalisera styrräntor och avveckla obligationsköp, på ett varsamt sätt. Det viktiga är att åtgärder som tas, tas försiktigt.
De risker som hela den globala ekonomin står inför, ställs även den svenska ekonomin för. Än så länge går det dock väl, med fortsatt stark konjunktur i USA som smittar av sig på Europa och den svenska exporten inte minst. Förhoppningsvis slipper vi uppblossande inflation, fall på finansmarknaderna, mindre konsumtion och färre investeringar.