Som pensionär är ofta ekonomin något tightare än vad den är under arbetslivet. Ska du renovera hemma eller du får någon annan stor utgift kan du därför ta ett seniorlån som är ett lån för pensionärer. Här går vi igenom vad ett seniorlån innebär och vad du behöver tänka på när du ska låna pengar som pensionär.
Vad innebär seniorlån?
En variant av seniorlån erbjuds av ett antal banker och är kort och gott ett lån för äldre som har gått i pension. Lånet skiljer sig dock lite från vanliga privatlån då du behöver ha låneutrymme kvar på din bostad som pant. Detta är med andra ord ett hypotekslån för pensionärer.
På ett seniorlån har du ingen ränta eller amortering utan detta läggs istället på löpande på din totala skuld. Hela lånet betalar du sedan av när du säljer huset eller så löses det vid ett dödsfall. Här gäller det att vara lite vaksam för ofta är räntan högre på seniorlån än vanliga bolån vilket gör att lånet kan bli relativt dyrt i slutändan.
Vem kan få seniorlån?
Vill du låna pengar som pensionär genom att ta ett seniorlån behöver du naturligtvis först och främst vara pensionär. Reglerna skiljer sig sedan mellan olika banker men du behöver oftast vara äldre än antingen 58 år eller 60 år. Du behöver dessutom äga din bostad och ha låneutrymme kvar på den. Det är även vanligt att din bostad måste ha ett visst värde. För lägenhet brukar detta var minst 500 000 kronor och för villa minst 900 000 kronor.
Vad är fördelen med ett seniorlån?
- Du kan lösa lånet i förtid – Ett hypotekslån för pensionärer kan lösas i förtid och löser du det innan ett kvartalsskifte betalar du inte någon ränteskillnadsersättning.
- Du får skuldfrigaranti – Eftersom din skuld aldrig kan bli högre än värdet på din bostad är du försäkrad om värdet på din bostad sjunker.
- Det finns ingen tidsbegränsning – Hypotekspension har idag ingen begränsad löptid utan kan gälla livet ut.
Vad är nackdelen med ett seniorlån?
- Du får dyrare ränta – Räntan för seniorlån är dyrare än på vanliga bolån. Skulden växer snabbt och kan i slutändan bli dubbelt så stor.
- Kan påverka bostadstillägg – Ett seniorlån kan påverka din rätt till att få bostadstillägg.
- Du kan behöva sälja – För att lösa ditt seniorlån kan du till slut behöva sälja din bostad.
Vilka banker lånar ut till pensionärer?
Idag finns det knappt några banker kvar som erbjuder seniorlån. Förr erbjöd de flesta stora banker denna typ av lån och det kan finnas vissa äldre som har seniorlån kvar. Numera finns det istället banker som erbjuder kapitalfrigöringskredit för äldre som fungerar på liknande sätt.
Är pensionärslån bra?
Pensionärslån kan vara en räddning om du behöver lite extra pengar men du bör fundera över andra lösningar först. Detta eftersom ett pensionärslån snabbt kan bli ganska dyrt. Om det är bra eller inte är det din specifika situation som avgör. Var bara noga med att läsa igenom alla villkor innan.
Får man låna om man är pensionär?
Att få lån som pensionär är inte helt lätt. Försök därför att planera för din framtida ekonomi i god tid innan du går i pension. Kan du kanske sänka din amortering på bostadslån och sätta undan överskottet? Eller kan du sänka kostnaden för ditt bolån genom att byta bank? Kolla upp med olika banker och långivare om du har möjlighet att få ett vanligt bolån eller kreditlån med bättre villkor än ett seniorlån. Går din ansökan inte igenom kan du prova att låta en borgenär som är yngre vara med som låntagare.
Hur mycket kan jag låna som pensionär?
Som pensionär får du låna så mycket som din ekonomi och budget klarar av. Tar du ett hypotekslån för pensionärer är det din bostads värde och hur mycket låneutrymme du har kvar som avgör hur mycket du får låna. Ansöker du om ett vanligt privatlån är det din pension och ekonomiska situation som avgör hur mycket du får låna.
Så löser du ett pensionärslån
Har du ett seniorlån där löptiden går ut behöver du betala tillbaka det antingen genom att sälja din bostad eller att förnya lånet. För att kunna förnya lånet gör banken en ny bedömning på om det finns låneutrymme kvar på din bostad. Har ditt seniorlån ingen bestämd löptid betalas skulden tillbaka när dödsboet säljer din bostad. Om det finns skulder kvar kommer de att avskrivas så att dina arvingar inte blir tvungna att ta över dem.