Omstartslån – Så fungerar omstartslån

4 October, 2022

Smslån » Nyheter » Omstartslån – Så fungerar omstartslån

Ibland går inte livet helt som man tänkt sig och man kan behöva en omstart. Ett omstartslån är ett lån för dig som har råkat hamna i en lite tuffare ekonomisk situation. Lånet kallas ibland även för samlingslån eller saneringslån och innebär helt enkelt att du tar ett lån till bättre villkor för att betala av dyra smålån och krediter. 

Vad är ett omstartslån?

Ett omstartslån är ett särskilt lån som vissa banker och långivare erbjuder för dig som annars kan ha svårt att få ett lån godkänt på grund av olika omständigheter. Det kan exempelvis vara att du har betalningsanmärkningar eller mängder av krediter med dåliga villkor. Med ett omstartslån kan du samla ihop dina befintliga lån och krediter eller lösa en skuld hos Kronofogden och sedan betala av på omstartslånet med bättre villkor. 

 

Det finns både omstartslån med säkerhet och omstartslån utan säkerhet. Skillnaden på de båda varianterna är att du tecknar in din bostad som säkerhet i det första alternativet.

Vad krävs för Omstartslån?

För att vara aktuell för ett omstartslån finns det en del krav du måste uppfylla oavsett om det gäller omstartslån utan säkerhet eller med. Kraven ser vanligen ut som följer:

 

  • Du ska vara över 18 år gammal
  • Du ska minst ha 120 000 kronor i årsinkomst
  • Du får inte ha skulder hos Kronofogden
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige

Hur fungerar ett omstartslån?

Ett omstartslån fungerar som så att du tecknar ett lån och använder sedan pengarna för att betala av dina skulder. På så vis kan du sänka din månadskostnad, och detta oftast med ganska mycket. För vissa långivare är det ett krav att du använder pengarna till att betala av andra lån medans du för andra själv kan bestämma vad du vill använda pengarna till.

 

Omstartslån utan medsökande

Du kan oftast ta ett omstartslån utan medsökande. Har du en låg kreditvärdighet kan det dock underlätta om du har en medsökande på lånet eftersom detta ger långivaren en trygghet och du kan därmed få bättre villkor. En medsökande kan exempelvis vara en förälder eller någon annan närstående.

Omstartslån och Kronofogden

Har du en aktuell skuld hos Kronofogden är det vanligen svårt att få ett omstartslån. Dock brukar det gå bra att få ett omstartslån om du tidigare haft skuld hos Kronofogden som du har betalat tillbaka. 

Är omstartslån bra?

Omstartslån kan vara en lösning för den som har hamnat i ekonomisk knipa genom att dra på sig många smålån och krediter. Genom ett omstartslån kan man få ner sin månadskostnad vilket kan vara bra.

Tänk på att ett lån ska betalas tillbaka

Innan du tar ett omstartslån finns det några saker du behöver tänka på såsom att lånet ska betalas tillbaka. Ta inte ett lån på en högre summa än att du kommer klara av att betala månadskostnaden. Se även till att jämföra omstartslån innan för att hitta ett med villkor som passar dig.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juli

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade