Om du ska gifta dig 2019 – tänk på detta - | Smspengar

Om du ska gifta dig 2019 – tänk på detta

8 January, 2019

Smslån » Nyheter » Om du ska gifta dig 2019 – tänk på detta

Vill du gifta dig under 2019? Många kommer knyta bandet även detta år, men vad finns det att tänka på när det kommer till ekonomi och juridik vid giftermål?

Innan du säger “ja”

Att säga “ja” till den du älskar är stort och fint, men det är bra att tänka till lite innan bröllopet så att allt är i sin ordning och att du vet vad som gäller med det praktiska. Så innan bröllopsklänningen är inhandlad, maten planerad och ringarna köpta – se till att fundera lite på äktenskapsförord, giftorättsgods och gemensam ekonomi.

 

Giftorättsgods

När du gifter dig blir all egendom, som inte är nedskriven som enskild egendom, giftorättsgods. Det betyder att det är båda makarnas egendom, och vid skilsmässa innebär det att ni får hälften av de sammanlagda tillgångarna efter att skulder är betalda.

 

Äktenskapsförord

Vad är egentligen ett äktenskapsförord? Jo, det är ett avtal mellan makar som reglerar vad som ska vara just enskild egendom i ett äktenskap. Det du skriver in där, tillhör alltså dig vid en eventuell framtida bodelning. Det ska vara skriftligt och undertecknat samt registrerat hos Skatteverket.

När du sagt “ja”

Nu är du gift. Grattis! Bra att veta är att det finns en del ekonomiska delar kvar att ha i åtanke nu när äktenskapet fastslaget.

 

Värna om varandras ekonomi

Bygg upp en ekonomisk trygghet och försök att vara överens om er gemensamma ekonomi. Det minskar risken för konflikter om pengar. Om ni får barn, försök att dela lika på föräldraledighet, vabb och jobb så att ni båda får en så bra inkomstutveckling som möjligt, det återspeglas sedan i pensionen.

 

Se över försäkringar och testamente

Det är viktigt att vara försäkrad så att er ekonomi klarar sig även ifall det skulle hända något. Se även till att skriva ett testamente, om det skulle ske något och det inte finns legala arvingar hamnar hela arvet hos Allmänna arvsfonden.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade