Kronofogden oroas av blancolån

22 April, 2016

Smslån » Nyheter » Kronofogden oroas av blancolån

Smslån och snabblån har länge verkat som ett orosmoln för Kronofogdemyndigheten, men tack vare skärpta regler och omregleringar inom smslånebranschen tycks oron börja avta – nu har fogdens oro förflyttats till bankernas vanliga blancolån.</å>

Vi på Smspengar skriver ofta om hur vår bransch förändras mot det bättre, med säkrare och tydligare villkor, synliga räntor och rimliga återbetalningsalternativ. Något som också gjort att Kronofogdens oro för låntagarna av den här sortens lån börjat avta, samtidigt som en annan sorts oro dykt upp. Fokus för fogdens varnande finger är nämligen inte snabblåneföretagen utan nu är det bankernas allt ökande utlåning i form av konsumtionslån som är orsak till att man oroas. På bara fem år har nämligen konsumtionslånen ökat med hela 20 procent.

Vem tar konsumtionslån?

Blancolån tas vanligtvis i syfte att konsumera, därav benämningen konsumtionslån. Vanligast är att finansiera en form av renovering eller betala för en ny bil och därför är det heller inte konstigt att denna typ av lån är mest populära i personer mellan 35 till 49 år. Värt att notera är också svenska hushåll i fjol tog konsumtionslån utan säkerhet för över 205 miljarder kronor, och i dessa siffror räknas varken smslån eller bolån in. Det är just därför som Kronofogden varnar. Att betala för saker och tjänster med pengar man egentligen inte har är en riskfylld utveckling och att vara skuldsatt kan leda en in i en ond cirkel. Dock kan man på Kronofogdens sida inte se om de ökande konsumtionslånen hos bankerna också lett till att fler lån lämnas obetalda, så denna komponent för lämnas osagd.

Då lånas det som mest

Konsumtionslånen ökar som mest under november då siffrorna visar att många söker lån för att finansiera renovering. Men en annan topp i bankernas lånstatistik är under sommarmånaderna, då är vanligt att lånen går till andra former av konsumtion.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juni

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade