Kronofogden oroas av blancolån

Smslån och snabblån har länge verkat som ett orosmoln för Kronofogdemyndigheten, men tack vare skärpta regler och omregleringar inom smslånebranschen tycks oron börja avta – nu har fogdens oro förflyttats till bankernas vanliga blancolån.

Vi på Smspengar skriver ofta om hur vår bransch förändras mot det bättre, med säkrare och tydligare villkor, synliga räntor och rimliga återbetalningsalternativ. Något som också gjort att Kronofogdens oro för låntagarna av den här sortens lån börjat avta, samtidigt som en annan sorts oro dykt upp. Fokus för fogdens varnande finger är nämligen inte snabblåneföretagen utan nu är det bankernas allt ökande utlåning i form av konsumtionslån som är orsak till att man oroas. På bara fem år har nämligen konsumtionslånen ökat med hela 20 procent.

Vem tar konsumtionslån?

Blancolån tas vanligtvis i syfte att konsumera, därav benämningen konsumtionslån. Vanligast är att finansiera en form av renovering eller betala för en ny bil och därför är det heller inte konstigt att denna typ av lån är mest populära i personer mellan 35 till 49 år. Värt att notera är också svenska hushåll i fjol tog konsumtionslån utan säkerhet för över 205 miljarder kronor, och i dessa siffror räknas varken smslån eller bolån in. Det är just därför som Kronofogden varnar. Att betala för saker och tjänster med pengar man egentligen inte har är en riskfylld utveckling och att vara skuldsatt kan leda en in i en ond cirkel. Dock kan man på Kronofogdens sida inte se om de ökande konsumtionslånen hos bankerna också lett till att fler lån lämnas obetalda, så denna komponent för lämnas osagd.

Då lånas det som mest

Konsumtionslånen ökar som mest under november då siffrorna visar att många söker lån för att finansiera renovering. Men en annan topp i bankernas lånstatistik är under sommarmånaderna, då är vanligt att lånen går till andra former av konsumtion.

Publicerad: 22 april, 2016

Låna

Kundtjänst öppettider

Helgfria vardagar: 08:00 - 18:00

Öppet för ansökningar 24 timmar om dygnet och 365 dagar om året.

GF Money Consumer Finance

BOX 1306, 751 43 Uppsala

Besöksadress: Östra ågatan 31, 753 22 Uppsala

556876-2578

018 71 00 02

info@smspengar.nu