Kreditupplysning inte lika med UC

3 February, 2014

Smslån » Nyheter » Kreditupplysning inte lika med UC

Olika begrepp vid lån kan vara svåra att separera, som exempelvis kreditupplysning och UC. Många tror att det är samma sak, men så är det inte, och för att förenkla och förtydliga skillnaden för dig reder vi i den här texten ut begreppen.

Kreditupplysning:

Kreditupplysning kan i enklaste form beskrivas som “sammanfattning av en privatperson eller ett företags ekonomi”. Upplysningen tas ut när behov finns, exempelvis för att se om en person har en tillräckligt stark återbetalningsförmåga i samband med en låneansökan. I en kreditupplysning kan man exempelvis se om det finns betalanmärkningar, och det brukar vanligen vara av betydelse vid möjlighet till ett lån. I januari 2011 förnyades kreditupplysningslagen, vilket innebär att (om det handlar om en privatperson) den som begär en kreditupplysning måste ha ett legitimt skäl till att ta ut det. Så var inte fallet tidigare.

UC:

Många tror att UC är samma sak som kreditupplysning, men det är fel. UC är faktiskt en förkortning på Upplysningscentralen, vilket är ett företag som samlar och säljer kreditinformation om företag och privatpersoner. Företaget grundades 1977 och är landets största upplysningsföretag. De ägs av bland annat storbankerna (Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank) samt har söktjänsten allabolag.se, vilken många säkerligen känner till. Det ska dock sägas att UC inte är det enda kreditupplysningsföretag i Sverige, utan har precis som andra företag många konkurrenter (exempelvis Creditsafe, Bisnode, Sergel), som gör samma sak.

Skillnad på kreditupplysningsföretagen

Kreditupplysningsföretagen gör samma sak, men det finns saker som skiljer dem åt. En ganska markant skillnad på exempelvis UC och Creditsafe, är att en kreditupplysning från Creditsafe (som görs på en privatperson) inte kommer att synas nästa gång en upplysning görs. För att förtydliga:

En person ansöker om lån hos ett snabblåneföretag, och en kreditupplysning via UC görs.
Samma person ansöker sedan om ett snabblån hos ett annat låneföretag. Smslånföretaget kan då se att det första låneföretaget har gjort en kreditupplysning på personen, vilket “avslöjar” att personen i fråga tidigare har ansökt om snabblån. Men när kreditupplysning görs via Creditsafe, kommer ingen att se att upplysningen har gjorts.

Vi använder oss inte av UC i samband med kreditupplysningar, vilket innebär att om du tar lån från smspengar.nu kommer det vara inte vara synlig utåt. Med andra ord kommer ingen att se om du har lånat pengar hos oss.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Maj

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade