Körkortet kostar men är en investering

4 December, 2012

Smslån » Nyheter » Körkortet kostar men är en investering

Att ta körkort är för de flesta en stor kostnad i livet. Men i längden kan körkortet löna sig. Oavsett om man sedan kommer att ha en egen bil eller inte, gör körkortet både att man blir attraktivare på arbetsmarknaden och mer självständig.

Vad kostar det?

Vad det idag kostar att ta körkort varierar i landet. Det är inte ovanligt att den slutgiltiga kostnaden blir mellan 15 000 till 20 000 kronor. Kostnaden varierar dock beroende på faktorer som var man bor, ens egna förutsättningar, hur många körlektioner på körskola man behöver ta och vilka möjligheter man har att övningsköra själv utan körskola.

Vem ska betala?

Som förälder till ungdomar som ska ta körkort, blir vem som ska betala en fråga att diskutera. Vilka möjligheter man har till att bidra ekonomsikt varierar från hushåll till hushåll. Våga ta upp frågan till diskussion för att se om ni tillsammans kan komma fram till en lösning. Som förälder eller familjemedlem med körkort, kan man hjälpa till med att sänka kostnaderna genom att ställa upp med att övningsköra tillsammans och att vara handledare.

Körkortet i handen?

Med körkortet i handen finns det inget annat än att säga grattis till att målet blivit uppfyllt. Som en god bilist finns det dock två saker att tänka på idag:

  1. Ekonomin: Att ha en egen bil är ingen billig historia. Det handlar om försäkringar, skatter, utgifter för bränsle och naturligtvis reparationskostnader och underhåll. Ett sätt att göra bilägandet skonsammare mot plånboken och den privata ekonomin är att välja en bil som är energieffektiv och bränslesnål. I många fall är det mindre bilar som drar mindre bränsle, samtidigt som en mindre bil är billigare att köpa och billigare att äga. Bilmärke, ålder och storlek är i övrigt det som kommer att ha störst påverkan på priset.
  2. Miljön: Miljön påverkas av vårt bilåkande. Att köpa en bil som drar mindre bränsle påverkar inte bara hur mycket pengar som blir kvar i plånboken, utan också miljön.  En miljömedveten bilist tänker på att planera sin körning för att undvika onödiga inbromsningar och stopp, hålla hastigheten jämn och motorbromsa så ofta som möjligt istället för att fotbromsa.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Maj

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade