Körkortet kostar men är en investering | Smspengar

Körkortet kostar men är en investering

4 December, 2012

Smslån » Nyheter » Körkortet kostar men är en investering

Att ta körkort är för de flesta en stor kostnad i livet. Men i längden kan körkortet löna sig. Oavsett om man sedan kommer att ha en egen bil eller inte, gör körkortet både att man blir attraktivare på arbetsmarknaden och mer självständig.

Vad kostar det?

Vad det idag kostar att ta körkort varierar i landet. Det är inte ovanligt att den slutgiltiga kostnaden blir mellan 15 000 till 20 000 kronor. Kostnaden varierar dock beroende på faktorer som var man bor, ens egna förutsättningar, hur många körlektioner på körskola man behöver ta och vilka möjligheter man har att övningsköra själv utan körskola.

Vem ska betala?

Som förälder till ungdomar som ska ta körkort, blir vem som ska betala en fråga att diskutera. Vilka möjligheter man har till att bidra ekonomsikt varierar från hushåll till hushåll. Våga ta upp frågan till diskussion för att se om ni tillsammans kan komma fram till en lösning. Som förälder eller familjemedlem med körkort, kan man hjälpa till med att sänka kostnaderna genom att ställa upp med att övningsköra tillsammans och att vara handledare.

Körkortet i handen?

Med körkortet i handen finns det inget annat än att säga grattis till att målet blivit uppfyllt. Som en god bilist finns det dock två saker att tänka på idag:

  1. Ekonomin: Att ha en egen bil är ingen billig historia. Det handlar om försäkringar, skatter, utgifter för bränsle och naturligtvis reparationskostnader och underhåll. Ett sätt att göra bilägandet skonsammare mot plånboken och den privata ekonomin är att välja en bil som är energieffektiv och bränslesnål. I många fall är det mindre bilar som drar mindre bränsle, samtidigt som en mindre bil är billigare att köpa och billigare att äga. Bilmärke, ålder och storlek är i övrigt det som kommer att ha störst påverkan på priset.
  2. Miljön: Miljön påverkas av vårt bilåkande. Att köpa en bil som drar mindre bränsle påverkar inte bara hur mycket pengar som blir kvar i plånboken, utan också miljön.  En miljömedveten bilist tänker på att planera sin körning för att undvika onödiga inbromsningar och stopp, hålla hastigheten jämn och motorbromsa så ofta som möjligt istället för att fotbromsa.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade