Hösten står inför dörren och detta innebär ett nytt kapitel i livet för blivande studenter. Oftast är livet som student förknippat med mindre pengar och du kan behöva göra vissa omställningar för att klara din nya ekonomiska situation. Här får du tips och råd om hur du ska tänka när det kommer till studentekonomi.å>
Ansök om studiemedel
Att studera i Sverige är gratis om du är medborgare i ett EU eller EES-land. Dock behöver du pengar för att klara av dina utgifter såsom boende, mat och kurslitteratur och detta kan du få genom att ansöka om studiemedel. Du ansöker om studiemedel på Centrala Studienämndens (CSN) webbplats och kan då välja om du bara vill ha bidrag eller även ta lån som du sedan måste betala tillbaka.
Arbeta under dina studier
Det bästa sättet för att få mer pengar att röra dig med under din studietid är att arbeta extra samtidigt. Det du ska tänka på om du arbetar när du tar studiemedel är att det finns en gräns för hur mycket du får tjäna, ett så kallat fribelopp. Tjänar mer än ditt fribelopp kommer ditt studiemedel framöver att minska och du kan i värsta fall bli återbetalningsskyldig.
Bostadsbidrag för studenter
Du som är under 29 år eller har barn kan ha rätt till bostadsbidrag under dina studier. Detta ansöker du om på Försäkringskassans hemsida. Var noga med att du uppfyller alla krav så att du inte blir återbetalningsskyldig.
Spartips för studenter
Ett av de bästa tipsen för att klara studentekonomin är att spara! Dra ner på dina utgifter och spara gärna upp en buffert innan du börja studera. Här kommer några saker du kan tänka på:
- Ta med lunchlåda och skippa restaurangbesöken.
- Gör en budget så att pengarna räcker hela månaden.
- Planera dina inköp så att de sprids ut.
- Köp begagnad kurslitteratur.
Behöver du ta ett lån för att klara en större utgift en månad har vi på Smspengar en flexibel kontokredit som fungerar som ett kreditkort fast på nätet.