En krisande bostadsmarknad

2 April, 2019

Smslån » Nyheter » En krisande bostadsmarknad

De som inte har råd med att köpa sin egen bostad är de som får betala högst summor – i form av andrahandshyror och blancolån till insats. Hur gick det till när Finansinspektionen ville minska bolånefesten men i stället fick till en stelare och sämre bostadsmarknad?

När Finansinspektionen bestämde att skärpa amorteringskravet fick det till följd att hushållen tog mindre lån, vilket var ett av de beteenden man vill stävja från lagstiftarens håll. Men vad fick det för andra effekter? Bland annat att dörren till bostadsmarknaden låstes för unga, ensamstående och svagt ekonomiska grupper – som i stället har funnit sig tvungna att hyra in sig i andrahandslägenheter, dyra hyresrätter och ta blancolån. Just för att de inte kan ta ett lån för att köpa sig en rimlig bostad.

Till följd finns det massor av lägenheter och andra bostadsrätter ute på marknaden, men fåtal köpare och bopriser som sjunker.

Blancolån för att ha råd med insats

I dagens läge är ett blancolån ett sätt för många att få råd att köpa en bostad, när insatsen inte går att låna till via ett bolån då bolånetaket sätter in, liksom amorteringskravet. De som inte har råd får alltså betala ännu högre summor för att få sig en bostad, vilket i sin tur gör att de inte klarar av att spara ihop pengar till en bostadsrätt.

Svenskar betalar sina räntor

Däremot är det så att hushållens förmåga att betala sina räntor de senaste åren har förbättrats, och det markant. Just på grund av det låga ränteläget. Trots att vi redan har ett av världens högsta skattetryck är svenska hushålls skulder inte alarmerande höga, om än högt i relation till BNP.

Frågan är hur politiska krafter kommer lösa problemen med bostadsmarknaden och alla de som inte har råd att bo, skilja sig eller flytta hemifrån.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juni

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade