Ekonomin förändras med barn

Att få barn kan innebära begrepp som man aldrig har hört talas om tidigare, och när man inte längre jobbar utan är ledig med sitt barn förlorar man ju en betydande del av sin lön, även om man får stöd från Försäkringskassan.

En mysig tid

För de flesta vuxna är småbarnsåren den mysigaste tiden och något som man därför vill ta vara på och passa på att njuta av så mycket som möjligt. Men de första åren som nybliven förälder, eller som förälder när barnen är små, innebär också sina utmaningar, inte minst ekonomiskt.

Den ekonomiska situationen förändras

När det gäller ekonomin, så kan mycket kännas lättare om man är förberedd på vad som kan komma att förändras. Det är nämligen inte bara nya poster i familjebudgeten som tillkommer. Ekonomin påverkas också av saker som föräldraledighet, föräldrapenning och föräldraledighet. Men samtidigt som man som föräldraledig får ut mindre pengar, så kan man under denna period spara pengar på andra sätt.

Vårdnadshavare har rätt att vara lediga när barnen är små, vilket kallas för föräldraledighet. Under föräldraledigheten får man inte lön, utan istället föräldrapenning från Försäkringskassan. För de flesta hushåll blir inkomsterna längre under denna typ av ledighet, eftersom att man i regel endast får ut 80 % av sin tidigare, normala lön.

En möjlighet att leva billigare

Många tar chansen till att också leva billigare under småbarnsåren. Visst får man nya utgifter med barn, men när man är hemma sparar man också in på sådant som annars kostar. Man behöver inte längre resa i arbetet och man behöver inte köpa luncher utan har mer tid till att laga egen mat. Dessutom får alla barn ett barnbidrag, vilket kan hjälpa till att täcka några av de nya kostnaderna.

Publicerad: 5 februari, 2013

Låna

Kundtjänst öppettider

Helgfria vardagar: 08:00 - 18:00

Öppet för ansökningar 24 timmar om dygnet och 365 dagar om året.

GF Money Consumer Finance

BOX 1306, 751 43 Uppsala

Besöksadress: Östra ågatan 31, 753 22 Uppsala

556876-2578

018 71 00 02

info@smspengar.nu