Dyr el – Tips för att minska elförbrukningen

12 September, 2022

Smslån » Nyheter » Dyr el – Tips för att minska elförbrukningen

Dyr el – Tips för att minska elförbrukningen

Elpriserna fortsätter att stiga till rekordnivåer vilket oroar många. Dyr el kan vara förödande för den som redan har en tight ekonomi. Genom att se över och minska din elförbrukning kan du spara pengar som du kan behöva till annat. Här får du tipsen på hur du ska tänka när det är dyr el och du vill sänka din elförbrukning, och på så vis minska din elkostnad!

 

Bor du i en villa finns det framförallt tre olika poster som din elförbrukning är uppdelade i. Det är uppvärmningen för huset som står för cirka 60 % av elkostnaden, varmvatten som står för cirka 20 % av kostnaden och sedan hushållsmaskiner som tar ungefär 20 %. Genom att tänka efter hur du agerar hemma i din bostad kan du sänka elförbrukningen och därmed sänka elräkningen.

1. Jämför olika elavtal för att undvika dyr el

Ett av de viktigaste tipsen för att minska din elkostnad och undvika dyr el idag är att se över ditt elavtal. Genom att jämföra och byta elavtal kan du minska din elkostnad ordentligt. Att göra ett aktivt val bland de olika elavtalen lönar sig ekonomiskt till skillnad från att exempelvis ha kvar de automatiska avtal som du får när du flyttar in i en ny bostad. Det visar information som Energimarknadsinspektionen har tagit fram.

 

Fundera också på om du vill ha ett bundet eller rörligt elavtal. Med ett rörligt avtal följer elpriserna spotpriset på elmarknaden. Ett bundet avtal innebär att du betalar ett fast elpris varje månad. Historiskt har ett bundet avtal inneburit en dyrare elkostnad, dock kan ett rörligt avtal innebära stora pristoppar med dyr el som kan vara svåra att klara ekonomiskt.

2. Sänk inomhustemperaturen

Genom att sänka temperaturen inomhus, framförallt i rum där du sällan vistas, kan du sänka uppvärmningskostnaden en hel del. Bara genom att sänka inomhustemperaturen med en grad, så minskar din elanvändning med hela 5 procent. Ska du vara borta en längre tid är det smart om du sänker värmen i huset till cirka 15 grader. Då slösar du inte bort onödig värme när du ändå inte är där. Om du ska öppna och vädra, så gör det snabbt. Att ha fönstret öppet på glänt kan leda till dyr el. Se också till att alla fönster och dörrar är isolerade och täta så det inte läcker ut onödig värme.

3. Välj energisnåla hushållsapparater

Hushållsapparater som producerar värme och kyla är de apparater som drar mest el i hemmet. Kyl och frys samt tvättmaskin och diskmaskin är riktiga energibovar, och om möjligheten finns kan det vara värt en hel del om du byter ut dessa till energisnåla varianter.

 

När du ska köpa nya vitvaror har dessa numera en energimärkning som du bör ha koll på. Välj hushållsapparater som är A-klassade. Dessa drar betydligt mindre el än gamla varianter. 

 

4. Tvätta och diska fulla maskiner

Tänk på att alltid tvätta och diska fulla maskiner. En maskin använder lika mycket vatten och värme oavsett hur mycket som är i den. När du kör fulla maskiner behöver du inte tvätta eller diska lika ofta. Om det är möjligt är det även en god idé att låta kläder torka utomhus.  

5. Duscha effektivare

Dra ner på tiden du duschar. Minskar du tiden i duschen från 10 minuter till 5 minuter varje dusch sparar du en del på varmvatten som kan vara en anledning till en dyr elkostnad för många hushåll.

6. Byt ut lamporna

Den gamla klassiska glödlampan är numera en riktigt energitjuv. För att minska din elförbrukning och sänka din elkostnad kan du byta ut alla glödlampor till LED-lampor som förbrukar 80% mindre el än de vanliga glödlamporna. Dessutom håller dessa lampor mycket längre! 

7. Stäng av apparater som går på el

Även om det är tider med dyr el kan du inte stänga av apparater såsom kyl och frys. Dock kan du minska din elförbrukning och sänka din elkostnad genom att stänga av apparater såsom TV helt när du inte använder dem. Försök undvika stand-by läge då detta fortfarande drar en del ström. 

 

Vanliga frågor

Vad är det som drar mest el?

Det som drar mest el i hemmet är de apparater som producerar värme eller kyla, alltså kyl, frys, tvättmaskin och diskmaskin. 

Hur kan man dra ner på elräkningen?

För att sänka elräkningen kan du välja hushållsapparater som är energiklassade och även tänka på hur du använder apparaterna. Kör alltid fulla maskiner och låt tvätten få lufttorka i den mån det går.

Hur kan man förbruka mindre el?

Med våra tips på att minska elkostnad som du kan läsa om i denna artikel kan du få en billigare elräkning. Du kan exempelvis sänka inomhustemperaturen, välja energisnåla hushållsapparater och jämföra elavtal. 

Hur mycket ström drar hushållsapparater?

Enligt Energimyndigheten ligger hushållsel för en liten lägenhet på mindre än 10 kWh/dygn, en större lägenhet på 20 kWh/dygn och hus mellan 100-150 kWh/dygn.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juli

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade