Dina rättigheter vid köp av varor online

5 December, 2020

Smslån » Nyheter » Dina rättigheter vid köp av varor online

Som konsument omfattas du alltid av konsumentköplagen när du handlar varor online och har därför vissa rättigheter både före, under och efter ett köp. Här berättar vi mer om vad dina rättigheter är när du köper till exempel kläder, skor eller accessoarer online.

En vara som är trasig vid mottagandet

Har du handlat kläder, skor eller liknande varor som visar sig vara trasiga när du tar emot dem har du alltid rätt att skicka tillbaka varan. Det kan vara att du upptäcker hål eller slitage eller att en dragkedja inte fungerar. Ett ursprungligt fel behöver inte synas direkt och upptäcker du det inom tre år från det att du köpte varan ska du dokumentera felet, ta redan på dina rättigheter som du kan göra på Konsumentverkets hemsida och sedan höra av dig till företaget. Om företaget inte vill gå med på att ta tillbaka varan kan du alltid höra av dig till din kommuns konsumentvägledning för att få information och stöd.

Varan stämmer inte överens med beskrivningen och ångrat köp

Har du fått en vara som inte stämmer överens med beskrivningen på företagets hemsida har du rätt att klaga till företaget om du gör det inom två månader från det att du mottagit varan. Ångrar du ett köp som det inte är något fel på har du vanligen 14 dagar på dig att skicka tillbaka köpet. Vissa butiker har även utökat ångerrätten vilket du kan läsa om på deras hemsida. Tänk på att det finns varor som inte omfattas av ångerrätten såsom specialtillverkade produkter, underkläder och matkassar.

Varan är försenad

Är din vara försenad i leveransen har du alltid i första hand rätt att kräva att företaget levererar varan och du har möjlighet att kräva ersättning. I andra hand har du rätt att häva köpet vilket innebär att du inte längre är skyldig att betala för varan.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juli

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade