Det här kan påverka din ekonomi i höst | Smspengar

Det här kan påverka din ekonomi i höst

12 November, 2016

Smslån » Nyheter » Det här kan påverka din ekonomi i höst

Det som sker i politiken i både Sverige och internationellt påverkar till syvende och sist även vanliga svenskar – kanske personligt i vissa fall, men främst på olika ekonomiska sätt. Vad påverkar oss hösten 2017 egentligen?

Det finns en hel del större händelser som gör börsen både i Sverige och utomlands osäker eller svajig. Sedan sker det saker och förändringar även på nationell nivå som gör att privatekonomin kan påverkas. Vad kan detta vara?

En sak som många väntar på i dagsläget är utgången av det amerikanska presidentvalet. I dagarna avgörs vem som går segrande ut ur det väldigt omtalade valet där i väst. Blir det Hillary Clinton eller kanske Donald Trump? Både i Sverige och givetvis i USA är börserna avvaktande och lite osäkra eftersom analytiker och investerare även de väntar på vad som kommer hända. För den som sparar i fonder och aktier av olika slag kan detta kanske kännas av. Vad som slutligen blir utgången får vi veta om några dagar.

Nu visar sig resultaten av amorteringskravet

En annan faktor som påverkar många är effekterna av amorteringskravet, ett lagkrav som slogs fast i somras. Hur slog egentligen detta? Enligt mäklare satte inte kravet stopp för själva prisökningen på bostäder, som många hade trott. Däremot ledde det till en kraftig polarisering på bostadsmarknaden, där de som kan sägas vara de verkliga förlorarna är de unga förstagångsköparna.

Något som märks av från kravet på amortering är dessutom:

  • En markant nedgång av unga som kommer på visning på flera marknaden
  • Unga köper bostad i högre utsträckning med hjälp av sina föräldrar
  • Det är svårare att komma in på marknaden
  • Färre renoverar hemma och bostadsköpare tar inte längre höjd för renovering i samband med flytt utan skjuter det på framtiden
  • Rörligheten på marknaden riskerar att gå ner, något som kan göra kravet kontraproduktivt

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade