Skattedeklaration 2022 – Datum & tips för deklarationen
Nu är det hög tid att skicka in årets skattedeklaration! Här får du alla deklarationsdatum du behöver ha koll på och mer information om hur du deklarerar!
Deklaration datum
Sista datumet att deklarera för beskattningsåret 2022 är den 2 maj och om du deklarerar via sms, telefon, app eller i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 kan få tillbaka dina pengar mellan 4-7 juni. Deklarerar du digitalt innan den 30 mars kan du få tillbaka dina pengar redan mellan 7-9 april.
Här är alla datum för deklaration 2022:
- 2-7 mars – Skattedeklarationen kommer.
- 15 mars – Inkomstdeklaration 1 öppnar.
- 30 mars – Deklarera digitalt för skatteåterbäring 7-9 april.
- 2 maj – Sista dagen att lämna in inkomstdeklarationen.
- 4-7 juni – Skatteåterbäringen kommer.
- 15 juni – Får du hjälp med deklarationen av en redovisningsbyrå har du möjlighet att få byråanstånd och lämna in din deklaration senast detta datum. Du får då din skatteåterbäring i augusti.
- Augusti – Slutskattebesked för dig som får kvarskatt eller begärt anstånd.
- 14 november – Fick du ditt slutskattebesked i augusti ska du betala in din kvarskatt senast detta datum.
- 13 mars 2023 – Kvarskatt för dig med slutskattebesked i december.
Så här deklarerar du
Det finns flera olika sätt du kan deklarera på. Du kan deklarera genom att skicka in din inkomstdeklaration i pappersformat, ringa, sms:a eller göra det digitalt via Skatteverkets e-tjänst eller app.
Deklarera digitalt
När du ska lämna in din deklaration kan du göra detta direkt på Skatteverkets hemsida. Du hittar din deklaration genom att gå till Skatteverket.se och klicka på fliken Deklaration, därifrån kan du sedan välja Skatteverkets e-tjänst eller app. Fördelen med att göra det digitalt är att du minskar risken för fel, det görs ungefär fyra gånger så mycket fel på pappersblanketterna. Vanligtvis handlar det om räknefel, men i e-deklarationen görs uträkningarna per automatik. En annan fördel är att siffrorna alltid är aktuella.
Att deklarera via e-tjänsten
Skatteverkets e-tjänst öppnar den 15 mars för Inkomstdeklaration 1 och är öppen till och med den 2 maj då alla deklarationer ska vara inskickade. Du kan logga in på e-tjänsten med din e-legitimation eller med en säkerhetskod som du fått av Skatteverket. Vi på Smspengar rekommenderar att du använder din e-legitimation eftersom att du med denna inloggning både kan göra ändringar i din deklaration och även ändra konto om det skulle behövas. Med säkerhetskoden går det endast att se och godkänna den förifyllda deklarationen samt fylla i avdrag för resor till och från din arbetsplats. I e-tjänsten kan du dessutom skicka med relevanta bilagor.
Att deklarera via App
Vill du inte logga in via e-tjänsten finns även möjlighet att ladda hem Skatteverkets app. Via appen kan du nämligen alltid se ditt aktuella skattekonto med saldo, bokförda transaktioner och även kommande transaktioner samt se skattebesked och se intyg för rot- och rutarbete. Du kan även välja att deklarera via appen under förutsättning att du, precis som med e-tjänsten, har en e-legitimation. Dock kan du via appen inte lägga till fler uppgifter än de uppgifter som redan finns i deklarationen och du kan heller inte deklarera bilagor. Vill du göra ändringar i din deklaration är det istället bäst att använda Skatteverkets e-tjänst eller att helt enkelt vänta på att deklarationen i pappersform dyker upp.
Deklarera olika typer av inkomst
I din inkomstdeklaration ska du deklarera all typ av inkomst såsom bostadsförsäljning och sålda aktier, men du kan även begära ränteavdrag för lån. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vilka avdrag du kan göra och vad du måste redovisa.
Deklarera lån
När du lånar hos oss på Smspengar kan du få tillbaka pengar på skatten. Information om detta, och om hur mycket du får tillbaka på skatten, hittar du under fliken Priser/Räntor. Dock är vi inte ensamma om utan det är något som du som låntagare kan få hos alla snabblångivare.
Vem får göra ett ränteavdrag för lån i sin deklaration?
För att vara behörig att få göra ränteavdrag för lån i din deklaration måste du som låntagare ha en inkomst från antingen arbete eller annat kapital och därför också betala skatt. Saknar du däremot arbete och inkomst är det desto svårare att få göra ränteavdrag. Vissa snabblåneföretag inom branschen har använt ränteavdrag för lån som ett argument i sin marknadsföring för att locka personer till att låna hos dem. Det är något som Konsumentverket har varit kritiska mot eftersom att ränteavdraget i deklarationen faktiskt bara får göras om vissa kriterier är uppfyllda. Så vill du ta ett lån hos oss på Smspengar bör du lägga på minnet att du måste ha en inkomst om du senare vill utnyttja ränteavdraget i din skattedeklaration.
Deklarera bostadsförsäljning
Ska du deklarera bostadsförsäljning måste du göra detta i din inkomstdeklaration året efter att du har sålt. Detta gäller alla typer av bostäder såsom bostadsrätt, villa och fritidshus. Du får bland annat göra skatteavdrag för mäklararvode, homestyling och fotografering så var noga med att behålla alla kvitton du får. Har du sålt bostaden med vinst måste du betala vinstskatt senast den 14 februari.
Deklarera aktier
Säljer du aktier och värdepapper ska du, precis som vid en bostadsförsäljning, redovisa detta på din inkomstdeklaration året efter. Du ska deklarera aktier oavsett om du har sålt aktier, löst in aktier eller ägt aktier i ett bolag som har försatts i konkurs.
Ska du betala tillbaka på skatten?
Alla får inte skatteåterbäring, utan vissa som betalat för lite skatt under året som passerat får istället en skatteskuld och måste betala tillbaka. Detta gör du till bankgiro 5050-1055 och om du betalar via internet måste du även ange ditt unika OCR-nummer. Detta OCR-nummer får du fram genom e-tjänsten ”OCR-beräkning” hos Skatteverket. Du kan även betala via inbetalningskort och detta beställer du via Skatteverkets beställningstjänst.
Förseningsavgift om du betalar din skatteskuld för sent
Den 2 maj ska din deklaration vara godkänd och inskickad till Skatteverket, något många väljer att göra via e-deklarationstjänsten på Skatteverkets hemsida. Missa inte att också klicka i att du godkänner deklarationen, missar du detta åker du nämligen på en förseningsavgift.
Vi på Smspengar delar gärna med oss av våra bästa råd om hur du kan spara mer och undvika onödiga avgifter, och en sådan är Skatteverkets förseningsavgift som kommer om du missar att lämna in din deklaration i tid. Enklaste sättet att undvika denna avgift är att vara noga med att lämna in deklarationen i god tid, något som många också tror att de gjort. Men en vanlig miss när man använder sig av Skatteverkets e-deklarationstjänst är att man glömmer att klicka i rutan för att godkänna deklarationen innan man skickar den till Skatteverket – en miss många upptäcker först när skatteåterbäringen inte trillar in på kontot som vanligt runt midsommar.
Så mycket får du betala i förseningsavgift
Skulle du mot förmodan ha missat att skicka in din deklaration i tid kommer du att få en förseningsavgift. För de tre första månaderna kostar avgiften dig 1 250 kronor och den fjärde månaden läggs ytterligare 1 250 kronor till i avgiften och likaså för den femte månaden. Det innebär att du riskerar att få betala hela 3 750 kronor i förseningsavgift. Något som enkelt kan undvikas genom att se till att lämna in deklarationen i god tid och ett tips från oss på Smspengar är att dubbelkolla så du verkligen gjort detta – sista datumet för att lämna in din godkända deklaration är den 2 maj 2022.
Det aldrig roligt att åka på oförutsedda utgifter, och om du skulle behöva ett lån för att täcka eventuella förseningsavgifter i samband med din deklaration i sommar kan du känna dig trygg med att vi på Smspengar finns här för att hjälpa dig. Hos oss kan du alltid låna mellan 500-30 000 kronor med en återbetalningstid som du själv väljer – och håll utkik efter våra kampanjer för att få bästa lånlösningen.
FAQ
Vad är en skattedeklaration?
En skattedeklaration är ett formulär som alla som betalar skatt måste lämna in till Skatteverket. Här redovisar du din inkomst, dina avdrag och din skattskyldighet för ett visst skatteår. Skattebetalarna använder skattedeklarationer för att beräkna sin skatteväxling eller återbetalning för året. Privatpersoner och företag måste lämna in en skattedeklaration varje år för att redovisa inkomster och betala eventuella skatteskulder.
När får man tillbaka skattepengarna?
När du får tillbaka dina skattepengar beror på när du har deklarerat och om du har gjort några ändringar. Deklarerar du via sms, telefon, app eller i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 kan du få tillbaka dina pengar mellan 4-7 juni. Deklarerar du digitalt innan den 30 mars kan du få tillbaka dina pengar mellan 7-9 april.