Att klara sig ekonomiskt vid flytt till första bostaden

1 June, 2014

Smslån » Nyheter » Att klara sig ekonomiskt vid flytt till första bostaden

Att flytta hemifrån är ett stort steg, och vi minns nog alla den första natten i den egna lägenheten. Numera vill unga vill flytta hemifrån allt tidigare, enligt en undersökning vill 43 % av ungdomarna som bor hemma hos sina föräldrar lämna hemmet så snart det bara går.

Det är dock inte alltid lätt att hitta en första lägenhet, men du som har tålamod kommer säkerligen snart att hitta en som passar. Och när du väl har hittat din bostad och flyttar hemifrån är det viktigt att du ser till att du klarar av att stå på egna ben. Räkningar med allt från hyra till telefon ska betalas, mat ska handlas och lagas, och disken den ska diskas. För att förenkla den första tiden i boendet kommer här några tips på hur du klarar den ekonomiska biten:

  • Många ungdomar är det som handlar mat på närmsta grill, men rent ekonomiskt är inte det att rekommendera. Åk istället till mataffären och storhandla. Frysrätter är perfekta i och med att de är lätta att tillaga, likaså pasta och ris. Grönsaker och dylikt behöver du inte köpa allt för mycket av – eftersom det inte klarar sig i kylskåpet speciellt länge. När du väl har handlat mat kan du sen laga matlådor som du har i frysen. Då kan du alltid få mat hemifrån även om du inte orkar laga mat, och det är perfekt att ha med till jobbet.
  • Spara! Oväntade utgifter kommer alltid, och vanligen när du minst anar dem och har svårast att betala av dem. Därför är det smart att lägga undan pengar innan den oväntade utgiften kommer. 500-1000 kronor i månaden är en smart summa och det kommer absolut att löna sig i längden. Visst kan du alltid ta ett lån om det är så att en oväntat summa kommer, men att ha ett sparkonto är ett mer säkert kort.
  • Tänk på elen! Det är inte många som tänker på att el och värme faktiskt kostar, men så är det. Släck lampor, sänk element när det är varmt ute och tvätta inte ett plagg i taget utan samla ihop och kör allt på en gång.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juni

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade