Amorteringskrav på bolån 2015 - | Smspengar

Amorteringskrav på bolån 2015

12 March, 2015

Smslån » Nyheter » Amorteringskrav på bolån 2015

Om du planerat att teckna ett bolån i år ska du hålla i minnet att Finansinspektionen under 2014 fastslog att under 2015 införa ett amorteringskrav för nya bolån. Detta innebär att nya bolånetagare kommer att behöva amortera ner sina lån till 50 procent av belåningsgraden.

Ett exakt datum inte är fastställt för när de nya reglerna kring amortering ska träda i kraft, men Finansinspektionen räknar med att den nya regleringen ska införas redan under första halvan av 2015. Till exempel arbetar man nu med att utforma en slutgiltig definition av vad som ska räknas som nya lån och vad som kan ses som tillfälliga undantag innan ändringen sjösätts. Men det som redan nu är fastställt är att de nya reglerna kring amorteringskrav endast kommer att beröra de nya bolånetagarna och inte den som redan har ett lån.

Vad innebär amorteringskravet?

Finansinspektionens nya amorteringskrav innebär att låntagaren antingen ska amortera 1 procent eller 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet per år beroende på om belåningsgraden är under eller över 70 procent.

Hur mycket kommer amorteringen att kosta per månad?

I ett pressmeddelande har Finansinspektionen utformat ett exempel på hur mycket amorteringen kommer att kosta utifrån en belåningsgrad på 85 procent för att visa hur kravet kommer att påverka olika hushåll med olika lånebelopp:

– Om du har 1 miljon kronor i lån kommer amorteringen per månad att kosta dig 1 700 kronor, vilket tidigare kostat 1 200 kronor i enlighet med Bankföreningens rekommendation.

– Om du lånar 2,5 miljoner kronor kommer amorteringen att öka till 4 200 kronor per månad, vilket tidigare var 2 900 kronor.

– Om du tar ett bolån på 5 miljoner kronor kommer amorteringskostnaden att bli 8 300 kronor per månaden, vilket tidigare varit 5 900 kronor.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade