Amorteringskrav på bolån
Sedan den 1 juni 2016 är det amorteringskrav på bolån. Detta innebär i korta drag att du måste amortera på ditt bolån om belåningen är högre än 50 procent av bostadens värde. Exakt hur mycket du ska amortera på ditt lån är något du bestämmer tillsammans med din bank. Här går vi igenom hur amortering fungerar och vad som gäller angående amorteringskravet på bolån.
Vad är amortering?
Amortering är den summa du betalar tillbaka på ditt lån. Det är alltså amorteringen som gör att din skuld minskar. Tillsammans med amorteringen betalar du även ränta. Det finns två modeller att välja på när det kommer till amortering: rak amortering och annuitetslån.
Rak amortering
Rak amortering innebär att du amorterar lika mycket varje månad. Detta betyder att din räntekostnad är högre i början av perioden och att den sedan minskar i takt med att skulden minskar. Din månadskostnad kommer därför vara högre i början av perioden men sedan sjunka trots att du amorterar lika mycket varje månad.
Annuitetslån
Annuitetslån innebär att du har samma totala kostnad varje månad. I början av perioden betalar du mer i ränta och mindre i amortering. Med tiden kommer din räntekostnad att minska och istället din amortering att öka. Detta är den vanligaste typen av amortering på bolån.
Är amortering en kostnad?
Amortering är inte en kostnad utan kan ses mer som ett sparande. När du amorterar sänker du ditt bolån och därmed även dina räntekostnader.
Ska man amortera eller spara?
Amortering på bolån kan ses som en form av sparande eftersom att du minskar din skuld hos banken och dessutom skyddar dig mot eventuella räntehöjningar. Vanligen får du tillbaka en del av pengarna sedan när du säljer din bostad. Ska man då amortera eller spara? Svaret på denna fråga är båda. Det är bäst att ha en mix där där du både amorterar för att sänka din skuld, och sparar för att ha en buffert vid oförutsedda utgifter.
Vad innebär amorteringskravet på bolån?
Amorteringskravet på bolån infördes 1 juni 2016 och gäller för alla lån tagna efter det datum. Amorteringskravet innebär att alla som har ett bolån där lånet är högre än 50 procent av bostadens värde måste amortera.
Amorteringskravets regler:
- Bostäder med belåningsgrad om 70 procent eller mer ska amortera ned lånet 2 procent årligen.
- Bostäder med mellan 50-70 procent belåningsgrad ska amortera ned lånet 1 procent årligen.
- När lånet är amorterat ner till 50 procent av belåningsgraden upphör amorteringskravet att gälla och du kan välja om du vill fortsätta amortera eller inte.
- Tilläggslån – ska betalas av inom 10 år eller så kan du välja att betala ditt tilläggslån enligt de vanliga amorteringsreglerna, något du får välja själv.
- Värdering av bostaden – i samband med införandet av amorteringskravet införs en ny regel om att du bara får värdera din bostad vart femte år, med undantag för om du har gjort betydande ändringar i bostaden som kan påverka bostadens värde väsentligt.
Varför har Finansinspektionen infört amorteringskrav på bolån?
Anledningen till att Finansinspektionen har infört ett amorteringskrav på bolån i Sverige grundas i att man anser att detta kommer stärka hushållens motståndskraft mot yttre störningar. Amorteringskravet kommer även minska risken att landets ekonomi i sin helhet påverkas negativt om något oväntat händer i Sverige eller i omvärlden, menar man.
Finns amorteringsfria lån?
Det finns vissa amorteringsfria lån som då vanligen är amorteringsfria en kortare period. Det kan exempelvis vara att du inte behöver amortera på ditt bolån under första året. Tänk dock på att om du tar ett amorteringsfritt lån skjuter du bara upp återbetalningen av din skuld och du får ett dyrare lån eftersom du behöver betala ränta under den amorteringsfria perioden.
Jämför banker innan du tar ett bolån
För att få ett bolån och amortering som passar dig och din ekonomiska situation kan det vara smart att jämföra flera olika banker innan du tecknar ett bolån. Det finns flera sidor på nätet där du enkelt kan jämföra. Du kan även höra av dig till flera banker för att få deras erbjudande och sedan ta ställning till vilken bolån och amortering som passar dig bäst!