Viktigt att vara uppmärksam på nätet - | Smspengar

Viktigt att vara uppmärksam på nätet

20 February, 2013

Smslån » Nyheter » Viktigt att vara uppmärksam på nätet

Det må ha sagts förut men är värt att tas upp igen, att trots alla de säkerhetslösningar som idag finns på nätet, är det viktigt att vara försiktig som konsument. Precis på samma sätt som man behöver ha koll på sin var man har sin plånbok när man är och shoppar på stan.

Bedrägerier förekommer tyvärr, så även på nätet. Ett sätt som bedragare använder sig av på nätet, är att med hjälp av e-mail be privatpersoner att skicka kortnummer eller bankuppgifter genom att låtsats vara ett företag eller en bank. Som privatperson är det viktigt att tänka på att aldrig skicka i väg sådan känslig information på nätet, varken i e-mail eller på sociala medier.

Se till att läsa informationen

Håll dig informerad och se till att läsa den information du får. Går det att returnera de varor som beställs och köps, om det skulle bli något fel? Betalar man själv för returen eller står företaget för detta? Vad händer om varan skadas under leveransen? Allt detta, och mycket mer nyttig information, ska gå att läsa på företagens sida om retur- och leveransvillkor.

Försäkra dig om att sidan är krypterad

Innan man skickar iväg sina kortuppgifter på nätet bör man alltid se till att de kommer att skickas krypterade. Det gör man genom att kolla efter ett s i webbplatsens adress. Det ska alltså vara https:// och inte http://. Ett annat sätt att kolla detta är att se om det finns ett hänglås uppe vid URL:en.

Håll koll på vad som faktiskt dras från kontot

Precis som med köp i traditionella butikerna bör man med köp på nätet, hålla koll på kvitton och vilka summor som i verkligheten dras från ens kort. Detta är extra viktigt online. På samma sätt är det viktigt att spara de mail och eventuella sms som man får kring sitt köp eller sin beställning, så man har information och ett ordernummer att ange om man behöver kontakta företaget eller butiken.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade