Viktiga begrepp vid banklån

Mäklarna går just nu ut och säger sig vara optimistiska. Varför? Anledningen är att det blivit tal om tilltalande bostadspriser, vilket tillsammans med den låga räntan, lockar köpare.  Men vad betyder egentligen detta? Många svenskar har svårt att förstå det som skrivs gällande bostadsköp och dylik.

Om du är en av dessa som går i köpartankar, finns det en del begrepp som kan vara viktiga att ha koll på. Speciellt om köpet innefattar ett bostadslån, vilket de flesta gör. Av den anledningen, kommer här några viktiga begrepp att ha koll på:

 • Ränta. Kan förklaras så som ”priset på lån av pengar”. Räntan betalas ut av dig som lånat pengar, till den du lånat av. Vid banklån är det bankerna som tar in ränta. Räntevillkoren, inklusive hur räntan ändras, bestäms i förväg. Med ränta kommer även en del andra begrepp. Här är en kort förklaring av dessa:
  – Räntesatsen: storleken på räntan, anges ofta som en procentsats.
  – Effektiv ränta: Uttryck för att jämföra räntan på olika sätt. Kan liknas med jämförelsepris.
  – Rörlig ränta: Att räntesatsen på ett lån styrs av, och varierar med, marknadsräntan eller index.
  – Fast ränta: Motsatsen till rörlig ränta. Räntan är alltså bestämd under en viss tid, vanligen två eller fem år.
 • Amortering. Kan direkt översättas till ”avbetalning av skuld”. Gäller vanligtvis delar av en skuld, men kan avse hela skuldbeloppet. Hur du väljer att hantera amortering för ditt bostadslån, bestäms tillsammans med din bank genom att ni sätter upp en amorteringsplan.
 • Borgen. Att gå i borgen för, eller borga för ett lån, innebär att en person går in i låntagarens ställe om denne inte kan betala sin ränta och/eller sitt lån.
 • Bottenlån.  Ett lån med fastigheten som pant, vilket i sig ger en lägre ränta, utan säkerhet. Bottenlån utfärdas vanligen på 85 procent av inköpspriset.
 • Topplån. Det lån som ofta tas för att täcken de sista procenten av bostadslånet (10-15 procent). Lånet har en högre risk än bottenlånet och saknar ofta säkerhet. Topplån är numera inte lika vanligt, då du högst får låna 85 procent av bostadens värde. Men det är trots detta fortfarande ett återkommande begrepp i vid bostadslån.

Publicerad: 12 mars, 2013

Låna

Kundtjänst öppettider

Helgfria vardagar: 08:00 - 18:00

Öppet för ansökningar 24 timmar om dygnet och 365 dagar om året.

GF Money Consumer Finance

BOX 1306, 751 43 Uppsala

Besöksadress: Östra ågatan 31, 753 22 Uppsala

556876-2578

018 71 00 02

info@smspengar.nu