Värt att betala i tid | Smspengar

Värt att betala i tid

18 November, 2011

Smslån » Nyheter » Värt att betala i tid

När Kronofogden i somras presenterade siffror för det svenska folkets obetalda skulder visade det sig att det svenska folket tillsammans hade samlade skulder på över 89 miljarder kronor. Trots att skulden hos Kronofogden kan verka stor var det trots allt en minskning med tre procent sedan mätningen ett år tidigare. Dock är denna minskning så pass liten att läget kan betraktas som stillastående.

Av de företag och privatpersoner som har skulder hos kronofogden är det omkring 430 000 privatpersoner som är skuldsatta. Det är inte ovanligt att de personer som får obetalda skulder hos Kronofogden har flera skulder eller har hamnat i samma situation tidigare, vilket gör att följderna av att inte betala i tid blir större då skulderna samlas på hög.

För privatpersoner kan det bli en dyr affär att betala sina räkningar och skulder för sent. Av de ansökningar som görs till Kronofogden kring obetalda skulder är det drygt en tredje del som sedan dras tillbaka då den som är skyldig pengar betalar tillbaka. Men för den som varit betalningsskyldig blir det en affär med dyra tilläggskostnader som följd. I snitt blir kostnaden för en räkning som inte blir betald i tid omkring 600 till 800 kronor oavsett om skulden från början varit lägre. Men tilläggskostnaderna kan bli högre än så. Majoriteten av de obetalda skulder som hamnar hos Kronofogden rör sig om mindre belopp, under 2 500 kronor. Men det är avgifter som ombudsarvode, ansökningsavgift hos Kronofogden och inkassokostnad som gör att skulderna sedan växer.

Att betala sina räkningar i tid leder till att man kan komma undan onödiga utgifter som läggs på den ordinarie räkningen. Ens förutsättningar till att lyckas ökar med en bra planering och budget över månadens kostnader. Märker man att den kommande månaden kan bli svår att få ihop ekonomiskt är den bästa lösningen att till att börja med kontakta de företag och organisationer där man har obetalda skulder, för att tillsammans se om det är möjligt med en ny betalningsplan eller ny överenskommelse.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade