Varför lånar vi pengar? - | Smspengar

Varför lånar vi pengar?

18 December, 2015

Smslån » Nyheter » Varför lånar vi pengar?

En fråga som ständigt dyker upp är varför så många människor nuförtiden använder sig av lån för att finansiera sina köp – och vad är det egentligen som vi köper?

När man tittar på statistiken kring vad vi egentligen köper för lånade pengar blir siffrorna som visas väldigt intressanta. En fördom om att smslån exempelvis bara går till att finansiera nöjen, resor och konsumtion krossas snabbt när man ser hur endast 5 procent av låntagarna faktiskt använde de lånta pengarna för detta. Det framkom i en enkätundersökning som en branschkollega lät utföra i fjol där man frågade totalt 1 064 svenskar om deras privatekonomi och åldersspannet låg på åldrarna 21 och 65 år. Vad som istället framkom vara den största anledningen till att man väljer att ta ett lån överhuvudtaget var istället att finansiera ett bilköp.

Varför handlar vi för lånade pengar?

Att handla saker och ting för lånade pengar är det många utav oss som gör, men vad vi väljer att spendera pengarna på skiljer sig avsevärt från person till person. Anledningar som framkom i fjolårets undersökning rörde bland annat social press som en stark faktor till att man väljer lån framför att spara själv och andra menade att man handlar för att det är så enkelt att skaffa sig kreditkort. Idag kan man till exempel få ett kreditkort från såväl elektronikbutiken som matbutiken när man handlat varor hos dem istället för att ansöka om kreditkorten hos bankerna som man var tvungen till förr – och också kunde nekas ett kreditkort.

Att tänka på kring lån

  • Låna aldrig mer pengar än vad du har råd att betala åter.
  • Låna alltid för ett specifikt ändamål och låna aldrig för att ”få extra fickpengar”.
  • Var noga vid val av återbetalningsperiod för att säkerställa att lånet kan betalas åter i tid.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade