Vad vill Finansinspektionen förändra? - | Smspengar

Vad vill Finansinspektionen förändra?

15 September, 2016

Smslån » Nyheter » Vad vill Finansinspektionen förändra?

Det har gått ungefär två år sedan regelverket kring kreditgivning och snabblån ändrades i Sverige – nu det kanske förändringar är på gång igen. Vad är det som Finansinspektionen vill ändra på och vad kan du själv göra för att lära dig mer innan du tar ett lån?

För ungefär två år sedan trädde den så kallade snabblånelagen i kraft i Sverige, Lagen om viss kreditgivning till konsumenter. Nu verkar det på finansmarknadsminister Per Bolund som att samtal förs, för att skärpa regelverket ytterligare.

Det hela går ut på att få kreditmarknaden att fungera bättre. Det är åtgärder som skulle stärka konsumentens roll i kredittagningshänseendet. Utöver ett tak för räntor och avgifter diskuteras bland annat huruvida sanktionsregler, tvingande för långivaren, skulle kunna se ut. Detta när till exempel en kreditprövning har brister som i slutändan får konsekvenser. Dessutom kommer det utredas hur marknadsföringen kring lån får se ut samt att denna inte på något sätt bidrar till vilseledning av konsumenten.

Läs om villkor och krav innan du ansöker om ett lån

Hur den eventuella nya lagen, eller tillägget, skulle se ut är ännu oklart. Att den på sikt kan få verkan på hela lånemarknaden är dock inte osannolikt. Viktigt att tillägga här är också att konsumentkrediter endast till en mindre del utgörs av snabblåneföretag, de allra flesta andra som erbjuder köp på kredit är företag som säljer produkter.

Det är bra att påpeka att som konsument och potentiell låntagare är det viktigt att läsa på om de villkor, räntor och avgifter som gäller.  Samt att jämföra olika lån med varandra. Här på SmsPengar har vi gjort det lätt för dig att hitta rätt information. Bland annat kan du läsa vidare på vår sida ”Så fungerar det”, för att både få en tydlig överblick av proceduren som sådan när man ansöker om ett lån och vad som kan vara bra att ha klart för sig innan man tar ett lån. Här kan man även lära sig mer om de förutsättningar som gör att man kan få avslag på sin ansökan.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade