Vad är skatteåterbäring?

9 September, 2022

Smslån » Nyheter » Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäring

De flesta längtar säkert efter skatteåterbäringen efter allt hårt jobb och slit. Men vad är skatteåterbäring? Jo, har du betalat för mycket skatt under året får du tillbaka den överbetalda delen, vilket då kallas för skatteåterbäring. Det kan oftast kännas som en liten bonus till dig själv och därför är det extra viktigt att du har på koll på deklarationen, när du får den och när den ska vara klar. När du gjort alla steg är det bara att invänta skatteåterbäringen. 

 

För att få tillbaka på skatten måste du deklarera. Datum för skatteåterbäring 2022 är som följer: Från och med 2-7 mars skickas deklarationen ut digitalt till de som senast den 27 februari har tecknat en digital brevlåda. Fysiska deklarationer skickas ut mellan den 13 mars-15 april och från och med den 15 mars öppnar deklarationen på Skatteverkets hemsida och i deras app. Den som deklarerar digitalt ska har gjort det senast den 30 mars och den som deklarerar fysiskt ska har gjort det senast den 2 maj. 

Hur mycket får jag tillbaka på skatten?

Du kan räkna ut en preliminär skatteåterbäring på Skatteverkets hemsida. Ta i beaktning att skatteåterbäring har ränta och för 2022 är räntan 0,5 %. Skatteåterbäringen har därtill ränta för bolån samt andra lån och krediter, vilket innebär att du behöver göra avdrag med 30 % av räntekostnaderna på upp till 100 000 kronor. 

 

Det kan ibland hända att du blir utan skatteåterbäring. Om du har mindre än 100 kronor som du ska få tillbaka betalas pengarna inte ut, utan finns istället kvar på ditt skattekonto. I dessa fall får du ingen skatteåterbäring. Har du därtill skulder hos Kronofogden betalas skatteåterbäringen till dem, medan du får det som blir över. Om du missar din skatteåterbetalning kan det bero på att du behöver ändra eller lägga till ditt bankkonto i din deklaration. Detta gör du enklast genom att gå in på Skatteverkets hemsida.

FAQ

När får jag skatteåterbäring 2022?

Du bör få ditt skatteåterbäring besked och utbetalning mellan den 5-8 april. Har du deklarerat fysiskt får du skatteåterbetalningen mellan den 8-11 juni. 

När måste man betala tillbaka skatt?

Om du fått att du ska betala kvarskatt bör du ha gjort det senast 90 dagar efter slutskattebeskedet kommer i augusti. Sista dag för när du ska betala tillbaka skatt infaller i november månad. Inbetalning till Skatteverket sker enklast genom deras bankgiro.

 

  • Betala tillbaka skatt varför – Du kan behöva betala in extra skatt om din arbetsgivare dragit för lite skatt under året. Detta kan vanligtvis ske om du har fler arbetsgivare samtidigt. Andra inkomster kan även även påverka din skatt, såsom bostadsuppskov, fonder eller investeringssparkonton.
  • Betala tillbaka skatt när – År 2022 ska du betala tillbaka skatt senast den 14 november 2022. Fick du tillbaka slutskattebeskedet i december och har skatt kvar att betala ska inbetalningen vara bokförd på Skatteverkets konto senast den 14 mars.
  • Försenad inbetalning skattekonto privatperson – Betalar du inte ditt underskott i tid får du en betalningsuppmaning om underskottet är 100 kronor eller mer. Är underskottet 2000 kronor eller mer får du ett betalningskrav. Får du ett betalningskrav nästa gång och ännu har ett underskott på minst 2000 kronor överlämnas din skuld till Kronofogden för indrivning.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Maj

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade