Vad är ett sparkonto?

15 December, 2023

Smslån » Nyheter » Vad är ett sparkonto?

Ett sparkonto är en trygg och populär sparform som låter dig placera dina pengar hos en bank eller finansinstitut. Det är ett utmärkt sätt att skydda dina besparingar och få en liten avkastning på dem utan att riskera dem på börsen. Ett sparkonto ger dig möjlighet att spara pengar för både kortsiktiga och långsiktiga mål, och det är också ett utmärkt sätt att bygga upp en ekonomisk buffert för oväntade utgifter.

Att tänka på när du öppnar ett sparkonto

Att öppna ett sparkonto är vanligtvis enkelt men det finns några saker du bör överväga innan du bestämmer dig för var du ska placera dina pengar. Här är några tips:

 

 1. Jämför räntorna: Kolla upp olika bankers erbjudanden och jämför räntorna på deras sparkonton. Välj ett konto med konkurrenskraftig ränta för att få bästa möjliga avkastning på dina besparingar.

 

 1. Undersök avgifter: Vissa banker kan ta ut avgifter för att ha ett sparkonto. Se till att du förstår alla eventuella avgifter innan du öppnar kontot, så att du inte blir överraskad senare.

 

 1. Insättningskrav: Vissa sparkonton kan ha ett minimibelopp som krävs för att öppna kontot. Kontrollera att du kan möta detta krav innan du bestämmer dig.

 

 1. Flexibilitet: Kika efter ett sparkonto som ger dig möjlighet att göra både insättningar och uttag utan begränsningar. Flexibilitet är viktigt om du behöver använda dina sparade pengar för oväntade utgifter.

 

 1. Skatt på sparkonto: När du sparar på ett sparkonto är det viktigt att känna till skattereglerna. Räntan du tjänar på sparkontot räknas som kapitalinkomst och beskattas i inkomstdeklarationen. Denna skatt kallas för kapitalvinstskatt och tas ut med en fast procentsats baserad på din totala inkomst. Om du har tjänat mindre än 100 kronor i avkastning under det gångna året behöver du inte betala någon skatt. Men om avkastningen är mer än 100 kronor, kommer hela din intjänade ränta att beskattas med 30 %.

Varför bör man ha ett sparkonto?

 • Trygghet: Pengarna på ett sparkonto är skyddade av den statliga insättningsgarantin, vilket innebär att om banken skulle gå i konkurs får du tillbaka upp till ett visst belopp per kund och bank.

 

 • Lättillgänglighet: Du kan enkelt göra insättningar och uttag från ditt sparkonto när du behöver pengarna.

 

 • Ränta: Även om räntorna på sparkonton inte brukar vara särskilt höga så är det ändå en avkastning på dina pengar utan att du behöver ta någon större risk.

 

 • Budgetering: Ett sparkonto kan hjälpa dig att separera dina besparingar från ditt löpande kontouttag, något som underlättar för att hålla en bättre budget.

Sparande är smart!

Ett sparkonto är en utmärkt sparform som gör dina pengar säkrare. Det ger en viss avkastning och en enkelhet i sparandet. Vem som helst kan öppna ett sparkonto, du kan till och med göra det online i flera nischbanker genom att signera med Bank-ID. I vissa fall kan du behöva ett personligt möte med banken där du får uppge dina inkomstuppgifter och lite annan information, något som banken vill veta för att undvika penningtvätt och liknande. 

Öppna ett sparkonto till dig, dina barn eller dina barnbarn. Eller varför inte som sambor som vill uppnå något senare i livet? Oavsett anledning är sparande alltid klokt – oavsett hur mycket eller lite du lägger undan!

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


 • Som ett kreditkort i din mobil
 • Besked direkt helt utan UC
 • Direktutbetalningar 24/7
 • Direktutbetalningar 24/7 *
 • Låna 1 000 - 30 000 kr
 • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juli

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade