Vad är en konsumentkredit och vad innebär den?

27 November, 2023

Smslån » Nyheter » Vad är en konsumentkredit och vad innebär den?

Konsumentkredit är ett lån som du kan använda för att finansiera större inköp eller andra utgifter. Det kan vara ett bra alternativ om du behöver pengar snabbt men det är viktigt att vara medveten om att det också innebär en viss risk. Du kommer att behöva betala tillbaka lånet med ränta och eventuella avgifter, precis som med alla övriga lån.

Hur ansöker man om konsumentkredit?

För att ansöka om konsumentkredit behöver du först hitta en kreditgivare som erbjuder den typ av lån du behöver. När du har hittat en kreditgivare kan du fylla i en ansökan online eller genom att besöka deras fysiska kontor. Du kommer att behöva uppge din årsinkomst, dina personuppgifter och annan relevant information. Kreditgivaren kommer att ta en kreditupplysning på dig för att bedöma din kreditvärdighet och bestämma om du är berättigad till lånet.

Säkerhet eller ej?

Ofta när man talar om konsumentkrediter så gäller det mindre belopp utan säkerhet. Säkerhet är något som banken tar i pant om du inte skulle betala tillbaka, såsom ett hus, en bil eller liknande. Istället kompenserar bankerna den bristen på säkerhet med högre ränta. 

Vad bör du tänka på när du tar en konsumentkredit?

Innan du tar en konsumentkredit är det viktigt att du förstår de risker som är förknippade med att ta lån. Du kommer att behöva betala tillbaka lånet med ränta och eventuella avgifter, vilket kan göra det dyrare än vad du först förväntade dig. Du bör också se till att du har råd att betala tillbaka lånet i tid för att undvika extra avgifter och betalningsanmärkningar.

En annan sak att tänka på är att du bör jämföra olika kreditgivare och deras villkor för att hitta det bästa lånet för dig. Kolla på räntesatser, avgifter och andra villkor som kan påverka hur mycket du kommer att behöva betala tillbaka.

Konsumentkreditlagen – så lyder den

Även när du tar lån och har skyldigheter så finns det även vissa rättigheter du ska vara varse om. Här sammanfattar vi lagen:

  • Konsumentkreditlagen är en svensk lag som skyddar konsumenter som tar lån.
  • Lagen kräver att kreditgivare måste informera konsumenter om kostnaderna för lånet, inklusive ränta och andra avgifter.
  • Konsumenter har rätt att ångra lånet inom 14 dagar utan extra kostnad.
  • Konsumentkreditlagen begränsar också räntesatserna på konsumentkrediter för att skydda konsumenter från höga kostnader.

Smspengar – Konsumentkredit och mer

Smspengar erbjuder olika typer av lån, inklusive konsumentkredit upp till 30 000 kr. Våra konsumentkrediter sträcker sig till smslån och kontokredit upp till en summa av 30 000 kr. För att ansöka om ett lån hos Smspengar behöver du fylla i en ansökan online och vänta på att den godkänns. Håll sedan koll på dina uttag och inbetalningar genom att logga in gällande din konsumentkredit på ditt konto/Mina sidor så du inte missar något viktigt.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juli

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade