Vad är egentligen en kreditupplysning? | Smspengar

Vad är egentligen en kreditupplysning?

5 November, 2014

Smslån » Nyheter » Vad är egentligen en kreditupplysning?

Vi på Smspengar vill att du ska känna dig trygg med oss som din lånegivare, och därför beviljar vi endast lån efter att vi har gjort en kreditupplysning av dig som kredittagare.

Detta innebär att vi, via ett kreditupplysningsföretag, samlar in underlag för att kunna bedöma om ett lånebeviljande är möjligt.

När du gör en låneansökan hos oss väljer vi att göra en kreditupplysning via Creditsafe, vilka är ett av Sveriges ledande kreditupplysningsföretag som varit i branschen sedan år 1997. Genom dem får vi in relevant information om skuldsaldo och betalningsanmärkningar som vi behöver för att kunna göra en korrekt bedömning av din låneansökan. Du kommer även att få ett brev aviserat till dig från Creditsafe som meddelar att vi på Smspengar begärt denna kreditupplysning. Om du är registrerad hos Kivra (tidigare Brevo) kommer bekräftelsen att skickas till dig elektroniskt istället för via brev. Notera att denna kreditupplysning endast är tillgänglig för oss på Smspengar och inte kommer att lämnas ut till någon annan kreditgivare eller utomstående.

Varför gör vi en kreditupplysning?

När vi får in kreditupplysningen är det främst tre uppgifter vi använder oss av: identitetsuppgifter, inkomst och ägarskap av fastighet samt betalningsanmärkningar. Det är tack vare dessa uppgifter som vi kan genomföra en kreditbedömning av dig vilket hjälper oss att avgöra huruvida informationen stämmer överens med våra krav gällande lånebeviljande hos oss.

Varifrån kommer uppgifterna om dig?

Genom offentlighetsprincipen i Sverige har alla kreditföretag möjlighet att hämta information om privatpersoner via statliga myndigheter och samla dessa i sina kreditupplysningsregister. Exempelvis inhämtas de flesta personuppgifter så som namn, personnummer och adress från Statens personadressregister (SPAR), och uppgifter om inkomst och innehav av fastighet hämtas vanligen genom Skatteverkets skatteregister och fastighetstaxeringsregister. Likaså hämtas information om betalningsanmärkningar genom Kromofogsmyndigheten där bland annat uppgifter om betalningsförelägganden, restförda skatter och avgifter går att se.

 

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade