Utsikter kring sparandet för år 2013 | Smspengar

Utsikter kring sparandet för år 2013

25 January, 2013

Smslån » Nyheter » Utsikter kring sparandet för år 2013

Ett nytt år innebär en nystart och också ett utmärkt tillfälle att rensa och få kontroll på den privata ekonomin. Nyårslöftet att få ett bättre grepp kring olika sparformer som kan ge goda ekonomiska effekter i slutet av året. Något som antingen kan bygga upp en ekonomisk sparbuffert eller en chans till att kunna unna sig något extra.

Allt fler väljer att spara i en lågkonjunktur

Samtidigt som det är bra, och i många fall nödvändigt att ha ett privat ekonomiskt sparande, så är samhällsekonomin beroende av att vi inte bara sparar utan också konsumerar och är aktiva köpare. I lågkonjunkturer och perioder då ekonomin upplevs som svag och osäker är det naturligt att fler känner sig osäkra kring saker som om man får vara kvar på sitt jobb. När man inte är säker på om man kommer att ha sitt jobb kvar börjar man spara sina pengar för att ha en framtida buffert. Uppsägningar och en större andel av personer som sparar sina pengar har dock negativa effekter för den svenska ekonomin. När man väljer att i Sverige införa en räntesänkning, görs detta i syfte till att stimulera konsumtionen och få fler att börja köpa istället för att spara sina pengar. På så sätt hoppas man kunna snurra igång ekonomin igen och få den starkare.

 Världsekonomin och USA fortsätter att påverka

I USA tror bland annat Goldman Sachs, en stor aktör inom investments, att det under 2013 kommer att vara mer lönsamt att spara i aktier än i statsobligationer. Om samma sak gäller för sparare på den svenska marknaden återstår att se. Vad som är klart är dock att den amerikanska ekonomin att det som händer där i stort sätt alltid för följder och ringar på vattnet också i den svenska ekonomin.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade