Två myter om Snabblån - | Smspengar

Två myter om Snabblån

5 December, 2014

Smslån » Nyheter » Två myter om Snabblån

Visst finns det en del myter om vad det faktiskt innebär att ta ett Snabblån. De största två kommer vi därför att slå hål på här.

Idag finns det två myter om Snabblån som är starkare än alla andra och dessa är (1) att vi som kreditgivare inte skulle vara reglerade av lag och tillsynsmyndighet, och (2) att det är superdyrt att ta ett Snabblån på grund av ockerräntor. Men detta är som sagt myter som inte alls stämmer.

Lagar och tillsynsmyndighet

Vi på Smspengar är självklart registrerade hos Finansinspektionen och vår verksamhet regleras av Konsumentverkets regler tillsammans med den nya Konsumentkreditlagen som vi tidigare skrivit om. Dessutom har vi även egna regleringar för att låntaganden hos oss ska vara så säkra som möjligt för våra kunder. Vi har exempelvis regler för hur mycket du kan låna åt gången. Så hos oss kan du tydligt se vilka belopp du kan låna vid ditt första lån till och eventuella framtida lån. På så vis kan du påvisa din återbetalningsförmåga stegvis, och du undviker att binda dig till ett lån som riskerar att försätta dig i ekonomisk knipa.

Priser och ränta

Något som ofta skapar frågetecken hos konsumenter är den effektiva räntan och vad ett lån faktiskt kostar. Många reagerar på att räntan ser ut att vara skyhög, trots att den egentligen inte är det. Anledningen till detta är att vi, liksom många andra inom vår bransch, traditionellt mäter den effektiva räntan över ett helt år. Och eftersom att vi bara lånar ut i upp till 90 dagar kan räntan därmed se väldigt hög ut. Detta har medfört att den generella uppfattningen är att de skulle vara superdyrt att ta Snabblån, vilket inte stämmer när du lånar från oss på Smspengar. Till exempel kan du tydligt se vad ett lån totalt skulle kosta dig samt vad räntekostanden för en 30-, 60- eller 90-dagars låneperiod skulle hamna på. Under rubriken Priser kan du dessutom se räntans kostnad i kronor, månadsränta i procent, effektiv ränta i procent, vad du får tillbaka i kronor på skatten och vad den totala kostnaden i kronor blir för lånet i slutändan.

 

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade