Ta del av möjliga avdrag i hemmet

3 April, 2012

Smslån » Nyheter » Ta del av möjliga avdrag i hemmet
De olika begreppen RUT och ROT kan verka förvirrande och skapa oklarheter kring vad som begreppen egentligen innebär.

Husarbete, som RUT och ROT bygger på kan verka förvirrande. För vad ska egentligen ingå i ett så kallat husarbete för att man ska få tillgång till en skatteminskning?

Avdrag för hushållsnära-tjänster

För RUT räknas hushållsarbete som olika former av hushållsnära tjänster. Det handlar mer specifikt bland annat om att passa barn, städa i hemmet, tvätta och stryka kläder och arbete i trädgården av enklare slag.

Renoveringar och underhåll

Till ROT-arbete räknas bland annat de underhåll som man gör i sin bostad, reparationer och renoveringar samt ombyggnader och tillbyggnader. Rent konkret kan det alltså handla om att bygga om i sitt badrum eller bygga en ny altan.

Alla kan inte ta del av de avdrag för husarbete som finns. Det krävs att man har haft utgifter för husarbete samt att man har varit skatteskyldig under beskattningsåret, antingen obegränsat eller enligt Inkomstskattelagen.

Skaffa egen kunskap

Som privatperson är det viktigt att själv hålla koll på vilka avdrag som är möjliga, även om man i sin tur anlitar en firma eller hantverkare för att utföra arbetet. Värt att veta när det gäller avdrag på skatten för husarbete är att detta bara gäller för själva arbetskostnaden. Det går därmed inte att få något skatteavdrag för de material man köper och använder sig av under arbetet. Att ha kunskap kring att avdraget endast kommer att beviljas om det är en själv som bor i bostaden eller som har det fritidshus som man vill renovera.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Maj

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade