Ta del av möjliga avdrag i hemmet | Smspengar

Ta del av möjliga avdrag i hemmet

3 April, 2012

Smslån » Nyheter » Ta del av möjliga avdrag i hemmet
De olika begreppen RUT och ROT kan verka förvirrande och skapa oklarheter kring vad som begreppen egentligen innebär.

Husarbete, som RUT och ROT bygger på kan verka förvirrande. För vad ska egentligen ingå i ett så kallat husarbete för att man ska få tillgång till en skatteminskning?

Avdrag för hushållsnära-tjänster

För RUT räknas hushållsarbete som olika former av hushållsnära tjänster. Det handlar mer specifikt bland annat om att passa barn, städa i hemmet, tvätta och stryka kläder och arbete i trädgården av enklare slag.

Renoveringar och underhåll

Till ROT-arbete räknas bland annat de underhåll som man gör i sin bostad, reparationer och renoveringar samt ombyggnader och tillbyggnader. Rent konkret kan det alltså handla om att bygga om i sitt badrum eller bygga en ny altan.

Alla kan inte ta del av de avdrag för husarbete som finns. Det krävs att man har haft utgifter för husarbete samt att man har varit skatteskyldig under beskattningsåret, antingen obegränsat eller enligt Inkomstskattelagen.

Skaffa egen kunskap

Som privatperson är det viktigt att själv hålla koll på vilka avdrag som är möjliga, även om man i sin tur anlitar en firma eller hantverkare för att utföra arbetet. Värt att veta när det gäller avdrag på skatten för husarbete är att detta bara gäller för själva arbetskostnaden. Det går därmed inte att få något skatteavdrag för de material man köper och använder sig av under arbetet. Att ha kunskap kring att avdraget endast kommer att beviljas om det är en själv som bor i bostaden eller som har det fritidshus som man vill renovera.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade