Svenskarnas sparande ökar | Smspengar

Svenskarnas sparande ökar

17 September, 2012

Smslån » Nyheter » Svenskarnas sparande ökar
Rapporter visar på att få svenska hushåll har det ekonomiska sparandet som kan krävas vid oförutsedda händelser eller bakslag i ekonomin.  Viljan till att ha ett sparande finns , främst på grund av den trygghet som ett sparande innebär. Under de senaste kvartalet har dock sparandet ändå nått nya höjder. 

Mer pengar går åt under sommaren

Sommaren innebär en lugnare period när det gäller sparandet och aktiva val i ekonomin, då detta är en period då de flesta tar ut sin semester. Samtidigt är just semestern en tid då mer pengar går åt, något som kan sätta avtryck under hösten. Men det finns färska rapporter som visar upp en ljusare bild när det gäller svenskarnas ekonomin.

Rekord i andel sparande

Under det andra kvartalet konsumerade visserligen den svenska befolkningen mindre än vanligt, men samtidigt ökade sparandet som aldrig förr. Hittills har de svenska, privata sparandet inte ökat så pass mycket under enskilda kvartal sedan mitten av 1990-talet. Men vad är det för sparformer som svenskarna väljer?

Säkra alternativ attraktiva

Det största sparandet har gjorts i så kallade säkra placeringar, i form av att man har satt sitt sparande på bankboken. En av de största anledningarna till att man föredrar det säkra sparandet är de ekonomiska oroligheterna som idag infinner sig i Europa med diverse olika skuldkriser. Att spara pengar på ett eget konto har dock inte chansen till samma avkastning. Att spara sina pengar i aktier eller fonder känns alltför oroligt och osäkert, eftersom att dessa former av sparande till större del påverkas av omvärldens svängningar i ekonomin. När bankerna samtidigt höjer sina sparräntor växer de tillfälliga fördelarna för ett sparande hos bankerna.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade