Statisitk från sommaren

Statistik från sommaren 2011

7 September, 2011

Smslån » Nyheter » Statistik från sommaren 2011

I media förekommer ofta smslånen i hetluften men underlaget till kritiken riktad mot smslånen är inte alltid korrekt. Det är lätt för pressen att hoppa på trender med skriverier och vi tycker att smslånen har varit en sådan trend. Smspengar publicerar idag statistik från sommarmånaderna för att ge lite mer insikt i smålån-branschen.

Beviljade lån

Av det ansökningar som kom in under sommaren beviljades 76-83%.  Det allra flesta som avslagen beror på att den ansökande haft betalningsanmärkningar eller skulder. Det är normala siffror för SMSPengar och varför personer som ansökt under augusti har haft bättre ekonomi än under juni och juli är svårt att säga.

Ansökningar under dygnet

Vi får in de flesta låneansökningarna på förmiddagen och 9-10 är perioden där trycket är som högst. Efter tio går ansökningsfrekvensen nedåt tills klockan ett då den ökar lite igen för att sedan minska under eftermiddagen och kvällen.  Hacket vid ett-tiden  beror förmodligen på att det är lunchtid. Under småtimmarna väljer få att ansöka om sms lån. Att så många väljer att ansöka innan lunch kan förklaras av att kunder som inte har Nordea eller Handelsbanken får pengarna samma dag om de ansöker innan 13:00. Det kan också va så att kunder som fått en oväntad utgift behöver pengarna snabbt och vill vara säkra på att de får pengarna samma dag.

Ansökningar under veckan

I mitten av veckan är det som mest låneansökningar där onsdag är dagen då flest kunder ansöker. Efter onsdagen går låneansökningarna nedåt och fredagen har minst ansökningar bland veckodagarna. Under helgen är de få kunder som väljer att ansöka om smslån. Eftersom kunder utan konto på Nordea eller Handelsbanken får pengarna utbetalda på bankdagar hos SMSPengar är det en av anledningarna till att få väljer att ansöka på helgen.  Många väljer förmodligen att ta det lugnt under helgen och ta tag i ekonomiska göromål under veckodagarna. I en del medier har smslånen framstått som nödlösningar bland ungdomar som vill ut och festa på helgen men hos SMSPengar är det inget vi har haft erfarenhet av.

Medelinkomst

Bland kunder som  lånat hos SMSPengar under vecka 22-35 har medelvärdet på den taxerade inkomsten legat på mellan 218-243 tusen kronor per år.  Medelinkomsten i Sverige var 261 tusen kronor hos medborgare mellan 20 och 64 år under 2008. Kunder som lånar hos SMSPengar ligger alltså i snitt lite under medelinkomsten. Många förutsätter att personer som tar smslån har väldigt låg inkomst men det är alltså inte fallet.

Sammanfattning

Runt 80% av de ansökningar vi får in beviljas och de ansökningar som nekas kommer till största del från kunder som inte klarar vår kreditkontroll. De flest av ansökningarna skickas in mellan frukost och lunchtid, på natten är aktiviteten låg. Under veckan har vi som mest ansökningar under onsdagen och få ansökningar under helgen. Våra kunder har i har i snitt runt 230 tusen kr i taxerad inkomst, 12% lägre än medelinkomsten i Sverige.

 

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade