Startlån – Allt du behöver veta

3 December, 2023

Smslån » Nyheter » Startlån – Allt du behöver veta

Som förstagångsköpare av bostad kan det vara svårt att få ihop tillräckligt med pengar för att köpa en lägenhet eller ett hus. Många unga står tyvärr utanför den svenska bostadsmarknaden, inte minst i de dyra storstäderna. Eftersom man måste spara ihop till en stor kontantinsats själv på 15% så kan det ta år innan man får sitt första egna hem. Men nu ligger ett regeringsförslag uppe som menar att de som har en god ekonomisk situation men som ännu inte haft tid att spara ihop till den vanliga kontantinsatsen ska kunna ansöka om ett statligt startlån – kort förklarat ett bostadslån för unga vuxna som ännu inte köpt sin primärbostad.

Startlån för förstagångsköpare

Ett startlån är en typ av lån som skulle ges av kommunen till personer som vill köpa sin första bostad men har svårt att få tillräckligt med pengar från andra källor. Lånet är avsett för personer som har en stabil ekonomisk situation och som har en konkret plan för att betala tillbaka lånet. Ofta rör det sig om unga vuxna som nyss trätt in i arbetslivet, eller personer som rätt nyligen kommit till Sverige och har ett arbete men ännu inte hunnit spara ihop summan. Det kan också röra sig om samma ovanstående grupper som bor i en storstad som Stockholm där bostadspriserna är betydligt dyrare och en vanlig kontantinsats är mycket högre av matematiska skäl.

Kan man ansöka om startlån idag?

Ännu är startlån för en bostad bara ett regeringsförslag som väntar på att komma till en slutsats. Om det blir aktuellt med möjligheten att ta ett startlån måste du först ansöka om det hos din kommun. Kommunen kommer att göra en bedömning av din ekonomiska situation och ditt behov av ett lån. Om du blir godkänd kommer kommunen att bevilja dig ett beslut om en summa pengar som du kan visa upp för din bank.

Avgifter, villkor och garantier

  • Kravet på att förstagångsköpare är att de fortfarande måste klara bankernas kalkyler för “kvar att leva på”. 
  • Själva startlånet är sedan utställt med en statlig garanti till bankerna och Boverket är föreslaget som garantimyndighet. 
  • Garantiavgiften föreslås vara cirka 1 procent och det är troligt att den kommer att betalas av låntagarna. 
  • Avgiften ställs ut till bankerna men vanligtvis kommer bankerna att vidarefakturera den till låntagaren. 

Till exempel, om låntagaren lånar 250 000 kronor blir avgiften 2 500 kronor som låntagaren får betala. Detta kan vara en extra kostnad för låntagare som inte har tillräckligt med kontantinsats. Då kan du dock ta ett litet snabblån om det skulle vara nödvändigt.

Startlån ränta: vad kan man räkna med?

Räntan på ett startlån för förstagångsköpare av bostad kommer att variera beroende på vilken kommun du bor i och hur din egen ekonomiska situation kommer se ut. Det är därför viktigt att du undersöker vilken ränta som gäller för ditt område innan du ansöker om lånet samt jämföra olika banker. Kort sagt så är det ungefär samma sätt att gå tillväga som när du ansöker om ett vanligt bostadslån. 

Behöver du låna pengar till de 5% av startlånet?

Om du till exempel har sparat ihop till en del av en vanlig  kontantinsats eller om du faktiskt bara behöver en liten del för att komma upp i 5% som kontantinsatsen av startlånet innebär, så kan du vända dig till Smspengar. Vi erbjuder sms lån på 5 000 – 30 000 kr med en flexibel återbetalningstid. Sms lån är ett enkelt och smidigt sätt att få tillgång till pengar snabbt och du kan ansöka om lånet direkt via vår hemsida.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juli

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade