Spara pengar tips – 12 spartips

9 September, 2022

Smslån » Nyheter » Spara pengar tips – 12 spartips

Spara pengar tips – 12 spartips för bättre ekonomi

Att ha en sund privatekonomi i grunden gör det lättare att klara av oförutsedda kostnader som kan uppkomma i vardagen. Men vad för tips på att spara pengar finns för att skaffa sig en bättre hushållsekonomi snabbt?

 

Experter hävdar att en god och stabil privatekonomi kräver två saker – dels planering men även disciplin. Sedan skadar det inte att man har turen på sin sida och att ens tvättmaskin, bil eller något annat kostsamt hemma inte går sönder. Här ger vi dig tipsen på hur du kan spara pengar i vardagen med några enkla knep!

 

1. Sätt upp tydliga sparmål

Dessa bör inkludera den summa du vill spara samt inom vilken tidsram du ska ha uppnått ditt mål. Glöm inte bort delmålen – det kan kännas svårt att spara pengar snabbt, men genom att bryta ner ditt sparmål i mindre bitar blir det lättare att se att små förändringar faktiskt kan göra stor skillnad.

2. Hitta ett sätt att spara pengar som känns roligt

Bästa sättet att spara pengar är genom att göra det roligt. Prova till exempel att investera mindre summor i aktier. Tycker du att det är kul kan du sätta dig in mer i hur det fungerar – och på köpet få ett intresse som gynnar dig ekonomiskt!

 

Det finns även flera olika appar som gör det lättare och roligare att spara pengar i vardagen. Dreams är ett exempel på en sådan app, där du kan lägga in både kortsiktiga och långsiktiga mål och dessutom få personliga spartips!

3. Många bäckar små

Har du en låg inkomst som gör det svårt att lägga undan några större summor eller är du bra på att slösa pengar? Tänk på talesättet många bäckar små och lev efter det. En femhundralapp i månaden gör stor skillnad i det långa loppet. Ha tålamod!

4. Föreställ dig hur det kommer att kännas när du lyckats spara pengar

Föreställ dig hur det kommer kännas när du uppnått ditt mål, och påminn dig själv om den känslan när det känns tråkigt att spara pengar istället för att spendera dem. 

5. Undvik att dina pengar äts upp av nollränta och inflation

För att undvika att pengarna äts upp på kontot gäller det allt som oftast att välja en mindre bank. Välj ett sparinstitut som är registrerat hos Finansinspektionen och som får tillsyn av denna myndighet. Detta handlar bland annat om att man vill att kontot man sätter in pengar på har insättningsgaranti, det vill säga att man får behålla sina pengar även om institutet skulle gå i konkurs. Alla konton och institut som omfattas av tillsynen av FI omfattas också av just insättningsgaranti, vilket innebär att sparbelopp upp till 100 000 euro är skyddade. Om kontot inte har insättningsgaranti är räntan ofta högre men det hela är mycket mer riskfyllt.

6. Läs veckans reklamblad

Mat är ofta den post där många hushåll slösar mycket pengar. Mataffärer har olika erbjudanden varje vecka. Läs igenom reklambladen och se vad du skulle kunna passa på att handla till ett billigare pris. Du kan även planera veckomenyn utefter de varor som har bra erbjudanden den veckan. Ett enkelt sätt att spara pengar på!

7. Gå med i kundklubbar

Se till att bli medlem i alla kundklubbar för de livsmedelsbutiker som är aktuella för dig. Genom att gå med i olika kundklubbar kommer du samla poäng på dina köp och du får möjligheten att ta del av de erbjudanden som gäller för “endast medlemmar”. 

8. Kolla jämförelsepriser

Varje vara är prismärkt med ett jämförelsepris. Kolla på jämförelsepriser för att se till att du köper det billigaste alternativet. Ibland kan den mindre förpackningen vara billigare än den större! Så se till att kika efter detta nästa gång du handlar.

9. Spara din löneökning

Ett av våra bästa tips för att spara pengar är att spara din löneökning när den kommer. ​​Spara halva löneförhöjningen vid nästa löneökning, då märker du inte någon skillnad i vardagen samtidigt som ditt sparande växer.

10. Jämför försäkringar

Något som många kanske inte tänker på men som är ett bra sätt att spara pengar på är att se över dina försäkringar och jämföra priser på hem- och husförsäkringar. Byt bolag om du hittar något billigare med samma eller bättre villkor.

11. Betala dina räkningar i tid

Att skjuta upp betalningarna och tänka att man ska ta tag i dem senare, är kostsamt och kommer att göra situationen ännu värre. Vet man med sig att man kommer att ha svårt att betala sina räkningar till de företag där man har skulder, är den bästa lösningen att höra av sig direkt till dem. Har man en dialog med företagen går det ofta att lösa situationen. Möjligheter kan vara att skapa en avbetalningsplan, betala en mindre summa under en längre tid eller att skjuta upp betalningsdagen. 

12. Umgås smart med vänner

Är nöje och att umgås med vänner en post där du slösar pengar finns det goda möjligheter för dig att spara. Att gå ut med vänner för att äta mat och dricka kostar en del pengar. Ett billigare alternativ är att istället ses hemma och laga mat tillsammans, eller låta alla ta med sig något till middagen när man ses.

 

Vanliga frågor

Hur sparar man pengar snabbt?

Hur man spara pengar snabbt är en fråga många ställer sig. Det bästa sättet för att spara pengar är att göra en budget för att få full kolla på var dina pengar tar vägen. Efter det kan du se var du har möjlighet att göra förändringar och sätta upp en ny budget som du kan hålla dig till. 

Vilket är det bästa sättet att spara pengar långsiktigt?

Vill du spara pengar långsiktigt är det bäst att investera dina pengar i exempelvis fonder och aktier. Läs på noga innan om hur du gör så du vet vilken risk du tar när du investerar pengarna. Detta är oftast en mer gynnsam lösning än att spara pengarna på ett vanligt bankkonto där pengarna inte har någon möjlighet att växa.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Augusti

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade