Spara pengar på elen i höst - | Smspengar

Spara pengar på elen i höst

6 September, 2011

Smslån » Nyheter » Spara pengar på elen i höst

En av de större kostnaderna i hushållskassan är elen vilket många privatpersoner har fått känna av under den föregående kalla vintern. Nu när vi återigen går mot kallare tider finns det sätt för dig som privatperson att kunna dra ner elkostnaderna drastiskt. Vi har samlat några punkter som är värda att se över när de gäller dina nuvarande elkostnader.

Tillsvidareavtal de dyraste

Att göra ett aktivt val bland de olika elavtalen lönar sig ekonomiskt till skillnad från att ha kvar de automatiska avtal som gäller när man exempelvis flyttar in i en ny bostad, visar information som Energimarknadsinspektionen har tagit fram. Har man inte själv gjort något aktivt val när det gäller ens el-avtal är alltså risken att man betalar onödigt mycket för sin el och att det finns andra, billigare erbjudanden och avtal ute på marknaden.

Byta till rörligt eller fast pris

Vad som rekommenderas är istället att byta till antingen ett avtal med rörligt pris, där det pris man betalar för elen följer tillväxten på marknaden eller byta till avtal i fast pris, till ett avtal då priset man betalar per enhet är densamma för en längre period.

Vanligast är det att boende i lägenhet inte har kollat över sitt elpris utan har kvar det automatiska avtalet. Även om man har mer pengar att spara in på elen om man bor i villa, kan man fortfarande minska sin månadskostnad rejält om man bor i lägenhet. Däremot gör det ingen större skillnad om man byter från ett tillsvidareavtal till ett fast pris eller till ett rörligt pris.

Dina val påverkar priset

Det viktiga för att ha chansen till att minska sina elkostnader är att göra ett aktivt val. Elhandlarna kommer att fortsätta att leverera elen till det förbestämda priset till dess att kunden antingen byter till ett annat avtal eller byter till en annan el-leverantör.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade