Spara mer med rätt tänk | Smspengar

Spara mer med rätt tänk

5 December, 2017

Smslån » Nyheter » Spara mer med rätt tänk

Att få ångest när du tänker på din privatekonomi är inte kul. Det är dessutom onödigt. Det är lättare att nå målet med sparande än vad du faktiskt kan tro. Det handlar bland annat om att inte falla för frestelsen och förstå hur hjärnan fungerar när det kommer till snabba belöningar.

Alla vill ha pengar på banken. Ett gott sparande kommer inte av sig självt, det kan behövas en hel del tanketräning för att inte shoppa bort allt när väl pengarna trillar in på lönekontot. Ofta finns det en del glapp mellan hur du vill bete dig och hur du faktiskt hanterar pengar. Som tur är finns det en del knep för att nå fram till ett mer sunt sparande.

Tre sätt att bli bättre på att spara

  1. Tänk framåt – inte bara i nuet

Det är lätt att bara leva här och nu men det finns ett framtida du också. En sund ekonomi handlar om att ta tillvara på båda delar, det som sker just nu men också det som är längre fram. Genom att skriva upp drömmar och framtida mål med konkreta steg påminner du din hjärna om att det finns en framtida du att spara pengar till. Det gör det lättare att nå dit. Vare sig det är en bostad, en bra pension eller en resa.

  1. Våga säga nej om du egentligen inte vill

Ibland gör eller köper vi saker för att alla andra gör det. Du kanske är rädd att gå miste om något eller vill vara del av en gemenskap. Fråga dig själv om du verkligen vill spendera pengar på dessa saker – innan du gör det. Om du bara gör något för att du är rädd för att gå miste om något, snarare än att du genuint vill, lägger du pengar på helt fel saker. Påminn dig om att det är dina drömmar som får på foten när du slösar pengar på annat.

  1. Slå dig ur tankefällorna

En vara på rea kanske är billigare än en produkt som säljs till normalpris. Det gör det inte automatiskt till något du behöver lägga pengar på. Hjärnan tolkar köp till reapriser som en belöning, men faktum är att det fortfarande är en förlust för din ekonomi att köpa saker. Det är motsatsen till att köpa något som är att spara. Varje gång du köper något som du inte hade tänkt eller som du helt enkelt inte behöver – förlorar du pengar du annars hade kunnat spara till något du faktiskt drömmer om.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade