Smslån vad är det?

7 November, 2010

Smslån » Nyheter » Smslån vad är det?

Smslån är ett samlingsnamn som används för olika typer av små krediter. Namnet lever kvar från den tid då denna typ av krediter introducerades i Sverige år 2006. Dessa krediter kallas ofta “smslån” eftersom man skickar sin låneansökan och får besked om lånets beviljande via SMS.

Smslånens storlek

De flesta företag som bedriver denna typ av verksamhet erbjuder lån i olika storlekar. Återkommande kunder kan ofta beviljas lån av större storlekar än nya kunder. De vanligaste lånebeloppen är 1000-, 2000- och 3000kr. Vissa företag erbjuder även större lån upp till 15000kr. I början var det också vanligt att företagen erbjöd lån på 500kr men detta belopp har hos de flesta företag fasats ut.

Ansökan om smslån

Ursprungligen lämnades ansökan enbart via SMS men företagen har utvecklats och det har blivit alltmer populärt att ansöka om kredit via låneinstitutens hemsidor. Dessa snarlika krediter kallas ofta istället för webblån. Andra namn för liknande krediter är mobillån, snabblån och mikrolån. Den mest använda benämningen för dessa krediter är fortfarande smslån.

Kunder som ansöker om ett smslån för första gången rings upp av de flesta företag för att kunna säkerställa att de har förstått villkoren för lånet och för att kontrollera att alla uppgifter stämmer. Man gör även detta för att kunna utesluta att penningtvätt förekommer. Finansinspektionen har tagit del av företagens rutiner för identifiering av sina kunder och detta har lett till att säkerheten har skärpts kring smslån.

När man ansöker om ett smslån görs vanligtvis inte en kreditupplysning hos UC, Upplysningscentralen. UC är det kreditupplysningsföretag som storbankerna använder för att hämta information om kunder innan eventuell kreditgivning. Istället hämtas en kreditupplysning hos andra företag där en kopia på förfrågan skickas ut till folkbokföringsadressen, SMS eller per e-post.

Kostnad och återbetalning av smslån

Många aktörer på denna marknad har en löptid på 30 dagar för sina lån men det finns även de som har en högre löptid på 45 dagar. Vid återbetalning av lånet återbetalas det ursprungliga lånebeloppet samt en uppläggningsavgift för lånet och ränta. Totalkostnaden för ett smslån blir omräknad till effektiv ränta mycket hög. Det kan tyckas att det är missvisande att jämföra smslån med effektiv ränta eftersom de har en löptid på 30 dagar och den effektiva räntan räknar på kostnad per år. Företagen som erbjuder denna typ av krediter blir ofta kritiserade i media och man talar ibland om ockerräntor.

De seriösa företag som finns på marknaden för smslån är mycket tydliga med sin prissättning och döljer inga avgifter för sina kunder.

Ett lån som inte återbetalas i tid hamnar relativt snabbt hos respektive inkassobolag och därefter relativt snabbt hos kronofogden. Det är därför viktigt att man inte lånar på fel grunder och att man är säker på att kunna sköta återbetalningen av lånet i tid. Något som har omskrivits mycket i media är fall då människor har tagit ett nytt smslån för att kunna återbetala ett annat. Man talar då om att kunden har hamnat i en “skuldfälla”.

Om ditt smslån skulle hamna hos inkasso och du är rädd att ärendet ska gå vidare till kronofogden gör du klokt i att kontakta det aktuella inkassobolaget. Det finns då en stor chans att du har möjlighet till att lägga upp en avbetalningsplan. Genom att följa denna avbetalningsplan så hamnar ditt ärende inte hos kronofogden och du slipper då att få en betalningsanmärkning.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade