Snabblån, bedrägerier

Smspengar kommenterar rapports inslag om snabblån-bedrägerier

24 October, 2011

Smslån » Nyheter » Smspengar kommenterar rapports inslag om snabblån-bedrägerier

Rapport sände igår kväll ett inslag om hur bedrägerierna ökar bland snabblånen. Smspengar har länge jobbat med att tackla problemet och vi har sett att antalet bedrägerier ökat under en tid vilket är en oroande trend.

I inslaget berättar Jan Olsson från polisen om hur bedragare bara behöver få tag i någons namn och mobilnummer för att ansöka om ett lån hos vissa snabblån-bolag. På Smspengar gör en handläggare alltid en kontrollringning till nya kunder. Det räcker alltså inte att bedragaren anger en annan persons mobilnummer i ansökan utan denne behöver även svara när vi ringer.  Under kontrollringningen ställer vi olika frågor för att försäkra oss om att det är personen i låneansökan vi pratar med. I vissa fall krävs att den ansökande skickar in en kopia på idkort för att vi ska vara extra säkra.

När vi tar emot en snabblån-ansökan gör vårat system direkt ett antal automatiska kontroller som har möjlighet att avslå en ansökan om något inte stämmer. En av dessa kollar om personumret eller kontonumret finns med i våran svarta lista. I listan finns alla bedrägerier och misstänkta bedrägeriförsök som har kommit in till oss sen vi startade verksamheten. Detta system stoppar många misstänkta ansökningar direkt och förhindrar då att en upplysningskopia skickas ut eftersom ansökan stoppas innan en kreditprövnings hinner göras.

Bedrägerier är ett problem i snabblån-branschen och Smspengar jobbar ständigt med att tackla bedrägerierna genom att skapa nya rutiner och tekniska lösningar.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade