Slut på seniorlån hos banken | Smspengar

Slut på seniorlån hos banken

20 March, 2016

Smslån » Nyheter » Slut på seniorlån hos banken

Att gå i pension innebär inte bara att man är arbetsbefriad och kan leva ut sina dagar i ekonomisk trygghet tack vare att man arbetat hårt för en bra pension. Pensionärslivet innebär också en hel del begränsningar – speciellt som nu när storbankerna slutar med vad som kallats Seniorlån.

Något som många av storbankerna slutat med är att bevilja vad som kallas seniorlån, vilket innebär att du som pensionär inte kan belåna din bostad i händelse av att du behöver stärka hushållskassan. Du kan också få svårt att ta ett nytt lån i form av exempelvis ett bostadslån då man som pensionär inte riktigt räknas som att man har en ordentlig inkomst vilket gör att många kriterier måste uppfyllas innan lån ges, så att seniorlånen försvinner är verkligen något som kan komma att ställa till det. Som tur är finns dock andra sätt att stabilisera hushållskassan på, det gäller bara att veta hur man ska gå till väga – något vi på Smspengar vill tipsa om.

Så får du ekonomin att gå ihop utan seniorlån:

Visst går det att ansöka om bostadslån som pensionär, men det är svårare att få lånet beviljat. Vad detta innebär är att din pension måste räcka till både räntor och eventuella amorteringar i banken kalkyl, och då gäller att man har en god pension för vad banken räknar med är en ränta på 6–7 procent vilket blir närmare 400 kronor extra i månaden för varje 100 000 kronor man lånar. Ett tips är därför att byta bostad till en mindre och därför också billigare vilket ger mer pengar i kassan varje månad. Men det finns också andra sätt att dryga ut hushållskassan på utan att gå till storbankerna, och det är genom att låna mindre belopp hos andra långivare, såsom hos oss på Smspengar. Läs gärna mer om våra villkor och räntor under rubriken Priser / räntor.

 

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade