Skatteåterbäring med skuld | Smspengar

Skatteåterbäring med skuld

10 July, 2015

Smslån » Nyheter » Skatteåterbäring med skuld

Har du loggat in på ditt skattekonto hos Skatteverket ännu för att se om du fått din skatteåterbäring utbetald?

Om du var i tid med din deklaration ska du nämligen ha dina pengar insatta innan midsommar.

Vi på Smspengar har tidigare berättat om hur du på enklast vis skulle göra för att deklarera online för att få dina skattepengar innan midsommar – och om du följde våra och Skatterverkets instruktioner så bör din skatteåterbäring landat på ditt konto nu. Deklarerade du i tid ska du nämligen få din skatteåterbäring innan midsommar, annars dyker pengarna upp framåt hösten. Men en fråga som ofta dyker upp berör funderingar kring vad som händer med skatteåterbäringen om man har skulder hos kronofogden. Och det tänkte vi på Smspengar informera om idag.

Skatteråterbäring med skulder

När det kommer till personer med skulder hos Kronofogden så kommer skatteåterbäringen att i första hand att överföras direkt från Skatteverket till Kronofogden för att betala av på skulden. Detta betyder alltså att återbäringen inte kommer att gå till dig utan istället gå till att betala av din skuld, om du har en sådan. Men varför är det på detta vis? Krogofogden förklarar detta genom följande förmulering: ”Överskott från skattekontot berörs inte av de så kallade beneficiereglerna (existensminimum)”. Vilket alltså innebär att återbäring inte är skyddat från utmätning eller avräkning när man har en obetald skuld.

Något som är positivt är dock om du fått en skatteåterbäring som överstiger din skuld. Då kommer du självklart att få resterande belopp (som kvarstår efter återbetalningen till Kronofogden) inbetalat på ditt konto.

Viktigt att veta! Har du ett aktivt ärende hos Kronofogden såsom ett skuldsaldo eller aktivt betalningsföreläggande kan du tyvärr inte beviljas lån hos oss.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade