Situationen för ungdomar | Smspengar

Situationen för ungdomar

28 September, 2011

Smslån » Nyheter » Situationen för ungdomar

Att ha en stabil inkomst kommer att bli allt viktigare även för ungdomar. Inte bara för att få arbetslivserfarenhet och för att få en nödvändig fot in på arbetsmarknaden utan även för att ha en chans att få en bostad med hjälp av ett bostadslån. Det är fler saker som påverkar vikten av att snabbare få ett arbete.

En av sakerna är att det kommer att bli svårare att få bostadslån. Banker som SBAB har tidigare varit en prispressande aktör på marknaden när det gäller bostadslån. Med fler experter uttalar sig nu om att de billiga bolånens tid på marknaden är över och SBAB har för sin del sagt att man inte längre kommer att vara den drivande aktören kring att sänka bolånen.

Drömmen är fast anställning
Rapport från fackförbundet Vision visar att det är en fast anställning som står högst i kurs även för ungdomarna själva. Åtta ungdomar av tio ser hellre en anställningsform som fast istället för andra anställningsformer med tidsbegränsning. Samtidigt är det tidsbegränsade anställningsformer som ökar på arbetsmarknaden. Vad man ser som nackdelen med att inte ha en fast anställning är den osäkra ekonomiska situationen då man istället skulle vilja ha en bättre och mer stabil ekonomi.

Bra att öka sin kompetens
Lösningen för ungdomar är på längre sikt att utbilda sig i någon form av eftergymnasial utbildning då rapporten visar att de med tidsbegränsade anställningsformer till större del består av ungdomar med endast en gymnasieexamen i bagaget. Men en kompetenshöjning är även något som kan ske inom en anställning. Med reglerna idag är det möjligt för en person att arbeta hos en och samma arbetsgivare upp till 4,5 år utan att arbetsgivaren tvingas ändra personens anställningsform till en fasttjänst. Flera lagförslag är på gång för att förbättra ungdomars situation.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade