Så upprättar du ett gåvobrev för pengar

14 November, 2023

Smslån » Nyheter » Så upprättar du ett gåvobrev för pengar

I Sverige behöver du ibland upprätta ett gåvobrev, till exempel om du mottar lös egendom eller pengar vid arv. Du betalar nämligen ingen arvskatt längre och för att tydliggöra att egendomen eller pengarna är dina kan ett gåvobrev vara en bra väg att gå. Det lönar sig också vid en eventuell skilsmässa så att en konflikt inte längre kan startas av den ena partnern om det går att visa upp ett gåvobrev.

Gåvan blir enskild egendom

Eftersom en gåva blir enskild egendom och enskild egendom inte delas upp vid bodelning vid dödsfall eller skilsmässa, är gåvobrevet ett bevis på att just denna lösa egendom eller dessa pengar är just enskild egendom. 

Gåvobrevet är bevis för att något är ditt

Du kanske tänker att när du får en viss summa pengar eller när något ges till dig i form av en gåva så är det ditt för alltid. Men när två makar hamnar i tvistemål med varandra eller när en av de dör och dennes barn gör anspråk på gåvan, så kan du förlora den om det inte finns något gåvobrev nedtecknat. Det är alltså för din säkerhet som du gör rätt i att låta upprätta ett gåvobrev, även när det gäller pengar. På så vis kan ingen komma och anklaga dig för skuld senare.

Vad kan vara en gåva?

Allt som du mottar utan att betala betraktas som en gåva. Det kan röra sig i princip om vad som helst. Här följer några exempel där ett gåvobrev är en klar fördel att upprätta:

  • När du ger bort pengar
  • När du ger bort en fastighet eller bostadsrätt
  • När du ger bort en släktklenod
  • När du ger bort, bilar, konst eller andra värdeföremål

Gåvobrev mall

Hur ska då ett gåvobrev se ut? Jo, ett gåvobrev ska ske skriftligt och det ska vara undertecknat av både givaren och mottagaren. Du kan anlita juridisk hjälp för att upprätta ett gåvobrev, speciellt när det gäller värdefulla föremål. När det gäller mindre värdefulla föremål eller pengar så kan du hitta mallar för gåvobrev online. De är enkla att fylla i och tar med all viktig information.

Kan man ge bort lånade pengar?

Det finns vissa fall där en givare kan göra ett gåvobrev och ge bort pengar som hen inte har. Personen kanske har lånat en summa och ger den summan till någon med gåvobrevet som försträckning. Detta är lagligt och fullt möjligt, dock till en viss gräns eftersom det förekommer bedrägerier där till exempel företag som inom kort kommer gå i konkurs ger bort företaget till någon annan som får ta över problemen utan att vara varse om det. Detta regleras i konkurslagen och ett sådant agerande kan även vara straffbart. Så tänk dig för innan du “skänker bort” en skuld till någon annan.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juni

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade