Hur påverkas egentligen den vanliga svensken av en förändrad konjunktur? Och vad bör du tänka på innan du gör en större ekonomisk investering?
Nedgången i vår svenska ekonomi beror till stor del på den osäkerhet som präglar den globala ekonomin, med handelskrig och oroligheter. Det ser ut som att högkonjunkturen är över och att lågkonjunkturen lurar runt hörnet. Men vad innebär den sämre ekonomi för dig?
Konjunkturen påverkar privatekonomin
Mer eller mindre alla påverkas av ett sämre ekonomiskt landskap. Främst är det de som redan är svaga, ekonomiskt sett, som drabbas hårdast. Till exempel de med tillfälliga jobb utan fast anställning, de med en redan för dyr bostad, de som inte äger en egen bostad och de med generellt lägre löner.
Du med fast jobb
Dämpade löneökningar är något som kommer påverka många svenskar, och det är en prognos som förutspås av flera experter. Något mer oroande än dämpad löneökning är stigande arbetslöshet, vilket kan bli verklighet inom några år. Har du ett jobb med stadig inkomst kan du dock vara lugn, eftersom det är en förutsättning för en stabil privatekonomi. Säg alltså inte upp dig i första taget – om du inte redan har ett annat jobb klart och väntandes.
Du som entreprenör
Om du med eget företag som exporterar varor utomlands kan du känna av svängningarna på marknaden och det inte minst på grund av allt från Brexit till handelskonflikter mellan stora nationer. Det i sin tur kan innebära att du får bromsa på företagets egna utveckling, med investeringar, nyanställningar och andra satsningar. Få det att gå runt innan du gör för stora utsvävningar.
Du som vill köpa ditt första boende
Du som inte äger din bostad och vill köpa din första lägenhet eller småhus kan få det kämpigt med stigande bostadspriser och färre bostadsinvesteringar. Bostadsbyggandet bromsar in men behovet av bostäder är fortfarande stort – det gör att priserna inte kommer sjunka. Tillsammans med kreditrestriktioner och skärpt amorteringskrav blir det inte lättare för förstagångsköpare på bostadsmarknaden.